Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „adoptarea Planurilor Regionale de Apărare, consolidarea prezenţei NATO pe Flancul Estic, consacrarea importanţei strategice a Mării Negre sunt cele mai relevante repere şi, totodată, sunt succese ale României”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În plan securitar, anul trecut am luat, la nivel aliat, măsuri ferme de răspuns faţă de ameninţările existente. Adoptarea Planurilor Regionale de Apărare, consolidarea prezenţei NATO pe Flancul Estic, consacrarea importanţei strategice a Mării Negre sunt cele mai relevante repere şi, totodată, sunt succese ale României. Prin deciziile luate la Summitul de la Vilnius, România beneficiază de cel mai înalt grad de apărare şi protecţie de până acum”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

El a amintit şi despre reacţia de solidaritate a structurilor NATO şi a statelor aliate la incidentele care s-au produs pe teritoriul României, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra infrastructurii portuare ucrainene.

„De asemenea, reacţia de solidaritate a structurilor NATO şi a statelor aliate la incidentele produse pe teritoriul românesc, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra infrastructurii portuare ucrainene, a fost promptă şi am consolidat suplimentar, prin măsuri interne şi aliate, securitatea României şi a întregii regiuni. Ambiţiile şi aşteptările noastre pentru 2024 sunt cu atât mai mari în condiţiile în care, în martie, se vor împlini două decenii de la momentul istoric al aderării României la NATO”, a completat şeful statului.

Acesta a mai spus că prioritatea pentru ţara noastreă va fi continuarea implementării măsurilor luate la Summitul de la Washington.

„Pentru România, la Summitul de la Washington, prioritatea va fi reprezentată de continuarea implementării depline a măsurilor de adaptare şi reasigurare, precum şi de consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră. Vom continua demersurile interne vizând îndeplinirea angajamentelor ca stat-gazdă şi vom continua coordonarea strânsă cu aliaţii, în special cu Statele Unite şi Franţa, pentru asigurarea apărării întărite”, a mai precizat Preşedintele României.

El a vorbit şi despre valorificarea acţiunilor României în Formatul Bucureşti 9.

„De asemenea, vom continua să valorificăm acţiunea noastră în Formatul Bucureşti 9. Mulţumesc, din nou, pentru contribuţia esenţială a partenerilor noştri aliaţi la securitatea României şi a regiunii Mării Negre, dovedită concret prin dislocările de personal militar şi de echipamente pe teritoriul ţării noastre”, a mai declarat Iohannis.

„Anul 2024 se prefigurează a fi unul important şi pentru Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii”, a continuat preşedintele Iohannis.

„Vom avea o agendă amplă şi diversă a viitoarei runde a Dialogului Strategic bilateral din primăvară. Sunt convins că acţiunea noastră comună va continua, cu efecte pozitive, tangibile pentru securitatea, rezilienţa, prosperitatea şi conectivitatea zonei Mării Negre. Salut adoptarea anul trecut a primei strategii americane pentru regiunea Mării Negre, elaborate şi pe baza contribuţiilor substanţiale ale României”, a mai precizat şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.