Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe între toate statele, precizând că toate formatele care aduc ţările împreună, inclusiv Schengen, trebuie finalizate. Ela susţinut că este importantă pentru români aderarea la Schengen pentru a se considera europeni cu drepturi depline.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Iohannis a fost întrebat, vineri, la Praga, înainte de reuniunea informală a Consiliului European, care sunt atuurile României în legătură cu aderarea la Spaţiul Schengen, dacă ar putea fi vorba de resursele de gaz românesc şi capacităţile de transport. 
 
“Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la graniţe, controlul migraţiei şi aşa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condiţiile tehnice. Acest lucru a fost verificat şi răsverificat. Între timp, suntem efectiv deci de facto parte într-o serie de programe şi proceduri aferente Schengen şi ne facem treaba foarte bine acolo. Însă, în afară de asta, este clar că dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe şi între noi. Şi atunci, părerea mea, a noastră, este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulaţia liberă a persoanelor şi cred că este important acest lucru şi pentru români să se considere şi ei europeni cu drepturi depline”, a declarat Iohannis.
 
El a precizat că România a permis unui corp de experţi să vină să mai verifice încă o dată condiţiile tehnice pentru aderarea la Schengen. 
 
“Este un lucru cunoscut că împreună cu noi aşteaptă şi Bulgaria, tot de atâţia ani. Acum şi Croaţia a solicitat să intre. Şi eu personal, sunt convins că securitatea Europei şi controlul asupra mişcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătăţit dacă România, Bulgaria şi Croaţia ar fi cooptate în Spaţiul Schengen. Încă o dată, condiţiile tehnice le îndeplinim. Dar acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experţi să vină să le mai verifice încă o dată ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”, a transmis preşedintele României.
 
Întrebat dacă premierul Ţărilor de Jos va sosi în România, Iohannis a răspuns: “Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze care sunt staţionate în Cincu”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.