Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 156/2020 privind unele măsuri pentru susţinerea dezvoltării teritoriale a localităţilor urbane şi rurale din România cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, transmite Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri pentru susţinerea dezvoltării teritoriale a localităţilor urbane şi rurale din România, cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, precum şi a unor măsuri temporare de sprijin ale acestora.
 
Legea propune reglementarea raporturilor dintre zona urbană şi cea rurală, precum şi categoriile de investiţii care pot fi finanţate la nivel urban în baza unor strategii de dezvoltare.
 
Majoritatea municipiilor şi oraşelor au adoptat practica elaborării Strategiilor Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU), valorificând rolul acestor strategii în
planificarea locală.
 
„(1) Începând cu perioada de programare 2021 -2027, unităţile administrativ -teritoriale urbane, respectiv municipiile reşedinţe de judeţ, municipiile, sectoarele municipiului Bucureşti şi oraşele care au în structura administrativ -teritorială sate aparţinătoare, pot include aria teritorială a acestora pentru finanţarea din fonduri externe nerambursabile a următoarelor categorii de intervenţii:
 
a) mobilitate urbană;
 
b) regenerare urbană;
 
c) alimentare cu apă şi canalizare;
 
d) gestionarea deşeurilor;
 
e)infrastructură de drumuri de interes local şi conectivitatea acestora la reţeaua rutieră judeţeană;
 
f) soluţii inteligente de conectare la utilităţi; g)soluţii de tip sat inteligent, denumit în continuare smart village, şi oraş inteligent, denumit în continuare smart city;
 
h) transport public de călători, într -o abordare inteligentă, cu respectarea condiţiilor prevăzute în regulamentele europene şi în programele operaţionale prevăzute la alin. (2), prin care se asigură finanţarea”, conform actului normativ promulgat de către şeful statului.
 
De asemenea, „autorităţile de management ale programelor operaţionale regionale, constituite în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România şi Autoritatea de management pentru Programul operaţional Dezvoltare durabilă 2021 - 2027 sunt autorizate să ia toate măsurile legale necesare pentru includerea la finanţare în perioada de programare 2021 -2027 a categoriilor de intervenţii”.
 
Potrivit sursei citate, comunele care fac parte din zonele urbane funcţionale, denumite în continuare ZUF, definite conform documentaţiilor de amenajare a teritoriului sau conform strategiilor integrate de dezvoltare urbană, pot derula în parteneriat cu unităţile administrativ -teritoriale urbane proiecte de mobilitate pentru dezvoltarea transportului public de călători, precum şi alte tipuri de proiecte de mobilitate, cu respectarea condiţiilor prevăzute în programele operaţionale regionale, respectiv în ghidurile solicitantului aprobate.
 
Cu respectarea condiţiilor prevăzute în programele operaţionale şi a ghidurilor solicitantului aprobate, comunele din cadrul ZUF, definite conform documentaţiilor de amenajare a teritoriului sau conform strategiilor integrate de dezvoltare urbană, pot depune proiecte pentru finanţare în cadrul programelor operaţionale regionale şi al Programului operaţional Dezvoltare durabilă, aferente perioadei 2021 - 2027.
 
Totodată, în situaţia în care strategia de dezvoltare locală conţine elemente referitoare la implementarea de soluţii tip „smart village”, comunele din cadrul ZUF, definite conform documentaţiilor de amenajare a teritoriului sau conform strategiilor de dezvoltare urbană, pot depune proiecte pentru finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul programelor operaţionale regionale pentru implementarea unor astfel de soluţii.
 
„În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin conceptul de «smart village» se înţelege ansamblul de activităţi şi proiecte implementate la nivelul comunelor care respectă cerinţele cumulative de specializare inteligentă, tranziţie spre o economie cu emisii reduse de carbon, digitalizare şi au ca obiectiv asigurarea de servicii publice inteligente destinate populaţiei, precum şi creşterea nivelului de trai al populaţiei”, mai indică legea promulgată.
 
Actul normativ mai prevede că „pentru a fi considerate eligibile, comunele din cadrul ZUF, definite conform documentaţiilor de amenajare a teritoriului sau conform strategiilor integrate de dezvoltare urbană, trebuie să înregistreze pe o perioadă de trei ani înainte de depunerea proiectelor la finanţare din fonduri externe nerambursabile o creştere continuă a numărului de locuitori şi să facă parte dintr -o zonă urbană funcţională”.
 
Şeful statului a mai promulgat legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.