Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială la Berlin, a discutat, luni, cu cancelarul Angela Merkel şi despre criza politică de la Bucureşti, transmiţându-i acesteia că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar că România este o ţară stabilă, solidă şi a solicitat celor implicaţi în divergenţe să găsească soluţii urgente, ”ceea ce fără îndoială se va şi întâmpla”. De asemenea, Iohannis a spus că a fost încurajat de cancelarul german să continue discuţiile cu partenerii europeni privind accesul României în Spaţiul Schengen, şeful statului exprimându-şi speranţa că "poate reuşim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluţionare". La rândul său, Angela Merkel a afirmat că România a înregistrat "progrese importante" în privinţa statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei, dar a avertizat că orice "abatare" ar putea să pună aceste progrese la îndoială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Merkel: România a înregistrat progrese importante privind statul de drept, dar abaterile le-ar putea pune la îndoială

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, la Berlin, într-o conferinţă de presă alături de preşedintele Klaus Iohannis, că România a înregistrat "progrese importante" în privinţa statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei, dar a avertizat că orice "abatare" ar putea să pună aceste progrese la îndoială.

"Am menţionat încă o dată faptul că România, după aderarea la UE, a înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte statul de drept şi a luptei împotriva corupţiei. Totodată, am avertizat că abateri de la calea deja începută ar putea pune la îndoială progresele înregistrate în procesul de reformă, dar ştiu, totodată, că preşedintele Iohannis sprijină acest proces şi vreau să îi mulţumesc în acest sens pentru eforturile depuse în beneficiul statului de drept din România", a afirmat oficialul german.

Ea a spus că a mai discutat cu preşedintele Iohannis despre Consiliul European, unde "România şi Germania au poziţii comune", cum ar fi combaterea terorismului, protecţia mediului şi migraţia.

"Am discutat cu preşedintele Iohannis despre evoluţia din regiune şi spiritul cooperării trebuie să joace un rol important aici, deoarece, în anumite ţări, precum Yemen sau Siria, va fi nevoie de politici speciale", a mai spus ea.

Iohannis a afirmat, la rândul său, că printre subiectele discutate s-a aflat şi cel privind preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, dar şi politica externă.

 

"Relaţia cu Germania este pentru România nu doar una de importanţă strategică, este şi o relaţie privilegiată şi, cu siguranţă, una dintre cele mai bune relaţii pe care le avem, şi doamna cancelar şi cu mine ne-am propus să păstrăm această relaţie şi să o îmbunătăţim", a afirmat el.

Iohannis: Merkel m-a încurajat să continui discuţiile pe Schengen cu liderii UE. Poate reuşim să ne apropiem de o soluţie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Berlin, în cadrul unei conferinţe alături de cancelarul german Angela Merkel, că ea l-a "încurajat" să continue discuţiile cu partenerii europeni privind accesul României în Spaţiul Schengen, şeful statului exprimându-şi speranţa că "poate reuşim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluţionare".

"Evident, am menţionat tema Spaţiului Schengen şi doamna cancelar m-a încurajat să continui discuţiile şi cu alţi parteneri europeni, poate reuşim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluţionare", a declarat preşedintele, în conferinţa de presă de la finalul întrevederii cu cancelarul german Angela Merkel.

Iohannis a discutat cu Merkel despre criza politică de la Bucureşti: Am transmis mesajul că avem o criză în coaliţia de guvernare, dar România e stabilă

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială la Berlin, a discutat, luni, cu cancelarul Angela Merkel şi despre criza politică de la Bucureşti, transmiţându-i acesteia că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar că România este o ţară stabilă, solidă şi a solicitat celor implicaţi în divergenţe să găsească soluţii urgente, ”ceea ce fără îndoială se va şi întâmpla”.

În conferinţa de presă comună, Angela Merkel şi Klaus Iohannis au fost întrebaţi despre criza politică de la Bucureşti, cancelarul german spunând că nu se pronunţă asupra problemelor interne, dar a subliniat că este necesar ca în România să fie întărite democraţia şi statul de drept.

”Nu mă pronunţ, am spus că noi dorim să fie statul de drept întărit în România şi democraţia, dar acestea sunt probleme interne ale României”, a afirmat Merkel.

La rândul său, preşedintele Iohannis a spus că subiectul a fost abordat în discuţiile cu Merkel.

”În ce priveşte criza politică de acasă, în mod natural doamna cancelar nu doreşte să exprime o opinie, dar am avut o scurtă discuţie pe această temă şi cred că am reuşit să transmit mesajul că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar că România este o ţară stabilă, solidă, cu o economie funcţională, şi că am solicitat celor implicaţi în divergenţe să găasească soluţii urgente, ceea ce fără îndoială să se va şi întâmpla”, a afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat de un jurnalist german dacă actuala criză internă va afecta politica externă a României, şeful statului a replicat: ”Nu are absolut niciun efect, avem o criză politică interă, pe care am definit-o ca fiind interpartinică. Politica europeană şi politica externă a României nu sunt influenţate sub nicio formp de această criză”.
 
”Este vorba de domenii în care eu am o implicare foarte puternică şi interesul meu este să limitez lucrurile, iar toţi politicienii importanţi din România sunt de aceeaşi părere cu mine. (...) În mod interesant, în România suntem de aceeaşi parere (cu privire la importanţa politicii externe - nr..)”, a declarat, de asemenea, preşedintele Iohannis.
 
(Corespondenţă de la Berlin, de la Ştefan Pană)
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.