Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă, că va fi modificat un ordin de ministru referitor la spitalele COVID şi non-COVID şi vor fi stabilite criterii clare prin care poate fi redus numărul paturilor pentru pacienţii COVID şi crescut numărul celor pentru pacienţii non-COVID.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 

Ioana Mihăilă a declarat în localitatea Vedea, din judeţul Giurgiu, că până săptămâna viitoare direcţiile de sănătate publică vor avea baza legală pentru revizuirea spitalelor în baza noilor condiţii. 
“Spitalele nu sunt închise şi spitalele au primit acordul prin modificarea ordinului să îşi poată deschide şi circuite Covid şi non-Covid şi lucrul ăsta s-a întâmplat încă din luna martie. În plus faţă de asta, săptămâna aceasta am avut discuţii atât cu managerii spitalelor din ţară, cât şi cu direcţiile de sănătate publică şi am convenit un prim draft de modificare a ordinului de ministru aşa încât să stabilim nişte criterii şi nişte trepte clare care raportat la incidenţa din judeţul respectiv şi raportat la numărul de paturi de terapie intensivă poate, să ne dea liniile şi timpii în care putem să reducem numărul de paturi COVID şi să creştem numărul de paturi pentru pacienţii non-COVID. Sper că până săptămâna viitoare să avem ordinul nou aşa încât direcţiile de sănătate publică să aibă baza legală să reavizeze spitalele pe noile condiţii”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Întrebată ce se va întâmpla cu spitalele monopavilionare, acolo unde medicii şi conducerea doresc ca acestea să fie doar unităţi non-COVID, Ioana Mihăilă a răspuns: 
“Există şi spitale monopavilionare, sunt inclusiv unele spitale judeţene, asta nu le obligă să nu poată să-şi amenajeze circuite COVID şi circuite non-COVID. Există şi situaţii speciale şi poate v-aţi referit la spitalele monospecialitate şi Foişorul a revenit la statutul non-COVID de săptămâna aceasta, a primit deja avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi pacientul care exista a fost menţinut în izolator”, a afirmat miistrul.
În martie, Ministerul Sănătăţii a anunţat alaborarea unui ordine privind eliminarea sintagmei de «spitale COVID şi non-COVID exclusiv» şi alocarea pacienţilor COVID şi în unităţi medicale non-COVID, unde infrastructura o permite, în acest sens, pacienţii cu infecţie COVID urmând să aibă acces mai bun la îngrijire medicală, la un standard de diagnostic adecvat radiologic sau de laborator şi, de asemenea, să aibă acces la mai multe specialităţi medicale, care să asigure acel consult interclinic sau pluridisciplinar, care să monitorizeze şi să trateze mai bine pacienţii COVID cu forme moderate sau severe sau critice, după cum explica atunci secretarul de stat Andreea Moldovan.
În Bucureşti, mai multe spitale, desemnate iniţială pentru a trata pacienţi COVID au revenit sau urmează să revină la tratarea pacienţilor non-Covid, în astfel de situaţii regăsindu-se spitalele Colentina şi Foişor. Un alt spital care este ocupat doar de 8 pacienţi COVID este Spitalul CF Witting, medicii solicitând insistent revenirea la statutul iniţial.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.