Institutul Naţional de Statistică (INS) trece oficial din subordinea Guvernului şi din coordonarea secretarului general al Guvernului în coordonare premierului, prin Secretariatul General al Guvernului, a decis Executivul în şedinţa de joi. Trecerea a fost decisă din ianuarie 2017, prin Ordonanţă de Urgenţă, iar joi a fost redactată hotărârea care reglează acest mod de funcţionare, din punct de vedere al tehnicii legislative şi contabil, pe baza acelei ordonanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale şi în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România”, se arată în proiectul de hotărâre al Guvernului.

În acest fel, Institutul Naţional de Statistică trece din "subordinea Guvernului şi în coordonarea secretarului General al Guvernului” în "subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”.

"Institutul Naţional de Statistică nu trece acum în subordinea premierului. Dacă vă uitaţi în legislaţie, Institutul Naţional de Statistică era şi înainte în coordonarea premierului. Este vorba despre o armonizare legislativă, adică se pune în acord hotărârea de Guvern privitoare la Institutul Naţional de Statistică cu OUG 1/2017”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, într-un briefing de presă la finalul şedinţei de Guvern.

Prin ordonanţă de urgenţă s-a decis, în ianuarie 2017, că INS sa fie inclusă în lista celor 14 instituţii a căror activitate este coordonată de prim-ministru,  decizia fiind valabilă de atunci, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, iar acum la nivelul Guvernului a fost redactată hotărârea care reglează, din punct de vedere al tehnicii legislative şi contabil, pe baza acelei ordonanţe de urgenţă, acest mod de funcţionare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.