Mişcarea civică Iniţiativa România a trimis tuturor europarlamentarilor, dar şi Comisiei Europene un raport privind evenimentele care au avut loc în România în ultimul an, în perspectiva dezbaterii care urmează să aibă loc miercuri în PE în legătură cu situaţia statului de drept din ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ca urmare a anunţului că Parlamentul European va discuta în şedinţa plenară din 7 februarie 2018 ameninţările la adresa statului de drept din România, mişcarea civică Iniţiativa România a trimis tuturor europarlamentarilor, dar şi Comisiei Europene un raport cuprinzător privind evenimentele care au avut loc în România în ultimul an: cronologia evenimentelor, fapte şi acţiuni ale Guvernului şi majorităţii parlamentare, principalele modificări la legile justiţiei şi codurile penale şi consecinţele negative ale acestora asupra statului de drept, luptei împotriva corupţiei şi independenţei justiţiei”, anunţă mişcarea civică într-un comunicat.

Iniţiativa România le solicită europarlamentarilor să ceară Comisarului pentru justiţie, Věra Jourova, şi Comisiei Europene sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru o opinie privind compatibilitatea pachetului de reforme adoptate sau propuse de autorităţile din România cu standardele statului de drept. De asemenea, să ceară autorităţilor române ”să înceteze imediat adoptarea modificărilor legislative sau să o amâne până la momentul în care Comisia de la Veneţia va exprima o opinie juridică în legătură cu acestea”.

Mişcarea le mai solicită europarlamentarilor să ceară Comisiei Europene să accelereze crearea unui mecanism pentru monitorizarea respectării de către statele membre a principiilor fundamentale ale statului de drept şi a independenţei justiţiei.

”Ne-am adresat europarlamentarilor pentru a-i îndemna să ia poziţie şi să acţioneze în apărarea statului de drept şi a independenţei justiţiei în România din două motive: 1. Românii au dovedit fără putinţă de tăgadă, în ultimul an, că vor să facă parte dintr-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene, în care statul de drept, libertăţile individuale, integritatea, responsabilitatea şi transparenţa sunt pe deplin respectate. Timp de un an, sute de mii de români şi-au exprimat această aspiraţie în cele mai mari proteste de stradă de la căderea comunismului; 2. Toate celelalte căi de convingere a coaliţiei aflate la putere să înceteze subordonarea politică a justiţiei şi să asigure o dezbatere publică transparentă şi inclusivă asupra propunerilor de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penale au eşuat până în prezent. Majoritatea politică actuală a ignorat toate avertismentele publice ale instituţiilor judiciare independente, ale organizaţiilor societăţii civile, ale judecătorilor şi procurorilor, ale Comisiei Europene, ale ambasadelor statelor membre UE la Bucureşti sau ale Departamentului de Stat al SUA, că legislaţia propusă va submina lupta împotriva corupţiei şi va slăbi independenţa justiţiei în România”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, ”raportul de avertizare” trimis europarlamentarilor şi Comisiei Europene de către Iniţiativa România priveşte încercările coaliţiei la guvernare din România de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penale, care, în opinia Iniţiativei România, nu numai că subminează statul de drept şi progresele României în reformarea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, dar şi ameninţă principiile fundamentale ale proiectului european, cooperarea judiciară europeană şi capacitatea UE de a combate criminalitatea transfrontalieră (de exemplu, corupţia în cheltuirea fondurilor europene, spălarea de bani sau combaterea terorismului).

”Faptele prezentate în raport arată că reformele votate sau propuse de autorităţile române: deschid calea către hărţuirea politică a magistraţilor, mai ales a procurorilor (vezi capitolul V al raportului); deschid calea către subordonarea politică a justiţiei, revenind la situaţia de dinaintea aderării la UE (vezi capitolul V al raportului); slăbesc instrumentele de investigare a criminalităţii şi prevederile legale privind infracţiunile grave (vezi capitolul VII al raportului); încalcă criteriile de referinţă ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene (decizia 2006/928/CE), care este parte integrantă a Tratatului de Aderare a României la UE (vezi capitolele III, IV şi V ale raportului); adâncesc criza democraţiei liberale şi a standardelor statului de drept din Europa de Est şi favorizează alunecarea spre autoritarism a regimului aflat la putere, ca şi în cazul altor ţări est-europene”, condieră semnatarii.

”Am subliniat că întregul proces legislativ de subminare a statului de drept din România este însoţit, simultan, de o campanile publică agresivă de discreditare şi hărţuire a organizaţiilor şi liderilor societăţii civile (campanii media şi politice de ştiri false care au drept ţintă credibilitatea organizaţiilor independente de monitorizare a instituţiilor din România şi a organizaţiilor pentru drepturile omului, modificări ale reglementărilor fiscale privind finanţarea ONG-urilor de către firme private sau de către cetăţeni, recrudescenţa naţionalismului în discursul politic al marilor partide îndreptat împotriva proiectului European şi standardelor democratice)”, se mai arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.