Premierul desemnat, Dacian Cioloş face vineri o nouă încercare de a convinge celelalte partide din coaliţie, PNL şi UDMR, să refacă înţelegerea din 2020 şi să voteze în Parlament un Executiv condus de el. Conducerea PNL se reuneşte în sistem de videoconferinţă, de la ora 11.00, pentru a stabili mandatul cu care va merge la discuţiile cu premierul desemnat. Deja a avut loc o primă întâlnire, miercuri, cu liderii PNL, UDMR şi minorităţi, care nu a avut nicio concluzie, iar premierul desemnat este presat de timp, săptămîna viitoare fiind nevoit să vină în Parlament pentru a cere votul de învestitură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liberalii cel mai probabil nu vor renunţa la susţinerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier, deja mesajul transmis pe toate canalele fiind că premierul desemnat, Dacian Cioloş, trebuie să îşi caute majoritatea la AUR şi USR. Liberalii nu vor să treacă peste faptul că cei de la USR au picat Guvernul în Parlament. 

Dacian Cioloş anunţa, după întâlnirea de la sediul PNL, că aşteaptă ca PNL şi UDMR să îşi stabilească în forurile de conducere mandatul privind negocierile, pentru refacerea coaliţiei de guvernare, şi preciza că în special liberalii vor acest răgaz.

Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu spunea că el nu ia deciziile de unul singur şi că va cere un mandat în conducerea PNL.

Cîţu preciza, însă, că liberalii doresc refacerea coaliţiei doar în jurul PNL, care este cel mai mare partid de dreapta din Parlament, şi menţiona că este greu de trecut peste faptul că USR a votat, cot la cot cu AUR şi PSD, moţiunea de cenzură prin care au dat jos propriul Guvern. Mai mult, el le sugera celor de la USR să îşi ceară scuze pentru modul în care s-au comportat la moţiunea de cenzură. 

Dacian Cioloş spunea, la rândul lui, că prioritatea lui este refacerea coaliţiei de guvernare cu PNL, UDMR şi cu sprijinul minorităţilor, dar că, în cazul unui blocaj, nu va aştepta şi va merge în Parlament cu un program de guvernare şi cu un Cabinet. 

Astfel, USR va decide cel mai târziu duminică, în funcţie de concluziile negocierilor, ce va face săptămâna viitoare, miercuri expirând termenul de 10 zile în care Cioloş trebuie să ajungă în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Este posibil ca Cioloş să nu aibă altă soluţie decât un guvern minoritar, care ar avea şanse mici să treacă de Parlament, fără voturile PNL, UDMR şi ale minorităţilor. 

Dacian Cioloş a exclus orice discuţie cu PSD, iar Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii nu vor vota un Cabinet Cioloş, 

Care sunt variantele de lucru: 

1. Guvern PNL-USR-UDMR, cu sprijinul minorităţilor, cu Dacian Cioloş premier

2. Guvern minoritar USR, cu susţinere din partea tuturor partidelor, pentru a trece de perioada de criză

3. Guvern de specialişti, susţinut de toate partidele, cu premier tehnocrat

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.