Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins marţi recursul în casaţie depus de Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. În urmă cu o săptămână, fostul lider PSD ​- aflat în detenţie din 27 mai în urma condamnării la trei ani şi jumătate de închisoare - a apărut în faţa judecătorilor şi le-a spus din nou că este nevinovat. Avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a precizat atunci că a formulat recurs în casaţie întrucât la judecarea dosarului ”s-a aplicat în mod greşit legea, în mod răsturnat”, iar Liviu Dragnea a refuzat să plătească un prejudiciu întrucât s-a considerat nevinovat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ICCJ a respins marţi recursul în casaţie depus de fostul lider PSD. Recursul în casaţie urmăreşte să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea, în condiţiile legii, a conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile.

Instanţa supremă a respins recursul în casaţie, menţinând hotărârea atacată, respectiv condamnarea lui Dragnea.

”Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale nr. 142 din 27 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimatele inculpate, în sumă de câte 627 lei, precum ?i onorariul par?ial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurentul inculpat, în sumă de 157 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă”, a decis ICCJ.

În 14 ianuarie, Liviu Dragnea a apărut în faţa judecătorilor şi a stat mai puţin de o oră la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie. 

Magistraţii au amânat pronunţarea pentru 21 ianuarie. 

Avocatul său, Flavia Teodosiu, a precizat că a formulat recurs în casaţie întrucât la judecarea dosarului ”s-a aplicat în mod greşit legea, în mod răsturnat”, iar Liviu Dragnea a refuzat să plătească un prejudiciu întrucât s-a considerat nevinovat. 

Dragnea a recurs la două căi extraordinare de atac - contestaţia în anulare şi recursul în casaţie.

În 10 decembrie 2019, ICCJ i-a respins contestaţia în anulare, însă i-a acceptat recursul în casaţie, dar i-a respins cererea de suspendare a executării pedepsei.
 
”În baza art. 440 alin. (4) din Codul de procedură penală, admite în principiu cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale nr. 142 din data de 27 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018. În baza art. 441 din Codul de procedură penală, respinge cererea de suspendare a executării hotărârii atacate, formulată de recurentul inculpat Dragnea Nicolae Liviu”, se arăta ăîn decizia instanţei.
 
Avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a declarat atunci că acesta se consideră în continuare un om nevinovat, iar ceea ce a susţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cadrul contestaţiei în anulare, este perfect legal şi admisibil. 
 
Fostul lider al  PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în 27 mai, de magistraţii ICCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

În acest dosar, Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.