Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, anunţă, sâmbătă, că au fost semnate contractele de finanţare pentru centurile Beiuş şi Sânmartin, investiţii în valoare de peste 120 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Săptămâna aceasta, la sediul Ministerului Transporturilor, am semnat contractele de finanţare din fonduri europene pentru centurile Beiuş şi Sânmartin. Semnarea acestor contracte asigură finanţarea proiectelor, inclusiv pentru lucrările care vor fi realizate anul viitor”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Ilie Bolojan.

Acesta precizează că valoarea totală a contractului de finanţare pentru centura municipiului Beiuş este de 80,5 milioane de euro, inclusiv TVA.

”Având în vedere întârzierea cu care au început lucrările, din cauza proceselor generate de contestaţiile depuse la atribuirea contractului, lucrările nu pot fi terminate anul acesta. Estimăm că vom ajunge să decontăm peste 45% din lucrări în acest an, chiar dacă realizările în teren vor ajunge la 55 - 60%. Există un decalaj între lucrările realizate şi cele decontate de 40 - 50 de zile ca efect al condiţiilor contractuale”, a mai scris Bolojan.

Acesta mai afirmă că diferenţa de peste 50%, aproximativ 44 de milioane de euro, ar urma să fie decontată anul viitor, proiectul urmând să fie fazat şi să îi fie asigurată restul de finanţare din Programul Transporturi.

”Din suma pe care o vom achita pentru lucrările derulate în acest an, peste 36 de milioane de euro, 85% reprezintă fondurile europene, iar 15% cofinanţarea asigurată din bugetul de stat”, a manţionat Bolojan.

Preşedintele CJ Bihor mai spune că la centura Sânmartin valoarea totală a contractului de finanţare este de 44 de milioane de euro.

”Şi la acest proiect lucrările au fost întârziate ca urmare a proceselor generate de exproprieri şi care nu au permis constructorilor să poată lucra în zona pasajului peste drumul comunal spre 1 Mai. Din cauza acestor întârzieri, lucrările nu pot fi terminate până la sfârşitul acestui an. Ca urmare, şi acest proiect ar urma să fie fazat, diferenţa de finanţare urmând să fie asigurată prin Programul Transporturi.

Estimăm că până la sfârşitul anului vom putea deconta peste 60% din lucrări”, a mai scris Bolojan.

Potrivit acestuia, în a doua jumătate a lunii noiembrie se va stabili cât va mai rămâne de executat pentru anul viitor.

”Ambele proiecte vor fi terminate până în vara anului viitor. Contractele au fost semnate de Ministerul Transporturilor, în calitate de gestionar al fondurilor europene din Programul Transporturi, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Consiliul Judeţean Bihor, în calitate de beneficiari ce realizăm proiectele”, a mai transmis preşedintele CJ Bihor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.