Ministrul Mediului Mircea Fechet a anunţat, miercuri, că Executivul a aprobat Strategiei pe Termen Lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050. El a reamintit că reprezentanţii Comisiei Europene demaraseră procedura de infringement pentru ţara noastră, însă în mai puţin de două săptămâno va fi transmisă această strategie către CE şi astfel va fi închisă procedura de infringement. Liberalul a subliniat că „România deja acest proces de decarbonizare, prin reducerea emisiei gazelor cu efect de seră, iar astăzi suntem deja la 62% reducere faţă de punctul de referinţă aferent anului 1990”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi am aprobat Strategiei pe Termen Lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, având ca obiectiv România Neutră climatic până în anul 2050. Cu responsabilitatea asumată, având în vedere nevoile prezentului, cât mai ales preocuparea faţă de generaţiile viitoare. Reamintesc faptul că în 16 noiembrie a.c., Comisia Europeană a emis un aviz motivat în cauza 2022/2090, respectiv neîndeplinirea obligaţiei statului român de notificare a Strategiei pe Termen Lung a României, cu termen de conformare de două luni. În mai puţin de două săptămâni, vom transmite Comisiei Europene Strategia pe care astăzi am adoptat-o în şedinţa de Guvern. În acest sens procedura de infringement va fi închisă”, a anunţat Mircea Fechet, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

El a mai spus că schimbările climatice sunt o problemă fundamentală a societăţii noastre, cât şi la nivel global.

„Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală a societăţii noastre, ele nu ţin cont de graniţele dintre state şi România este la fel de afectată, ca toate celelalte ţări, le resimţim pe propia noastră piele, fie că vorbim despre fenomene meteo extreme, fie că vorbim despre deşertificarea sudului României, fie că vorbim despre inundaţii sau despre secetă, fiindcă avem statistic vorbind, uneori şase sau şapte ani de secetă la fiecare decadă. Schimbările climatice reprezintă, fără îndoială un lucru care să ne preocupe”, a completat Fechet. 

Ministrul Mediului a adăugat că ţara noastră deja a început procesul de decarbonizare, prin reducerea emisiei gazelor cu efect de seră, iar astăzi suntem deja la 62% reducere faţă de punctul de referinţă aferent anului 1990.

Strategia aprobată astăzi propune opţiuni pentru decarbonizarea fiecărui sector în parte, fie că discutăm despre sectorul energie, transporturi, agricultură sau încălzire rezidenţială, deşeuri sau silvicultură. Analizând cele trei scenarii, România a ales, în baza unui memorandum adoptat deja de către Guvern în luna aprilie a acestui an, scenariul România neutră. Statul român a început deja acest proces de decarbonizare, prin reducerea emisiei gazelor cu efect de seră, iar astăzi suntem deja la 62% reducere faţă de punctul de referinţă aferent anului 1990. Bineînţeles că este încă nevoie de eforturi suplimentare pentru a ne atinge toate obiectivele, însă am reuşit să demonstrăm angajamentul nostru ferm faţă de obiectivele de mediu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.