Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificări în sfera electoral, dar susţine că documentul nu conţine prevederi care ar putea îngrădi vreun drept.” Dezinformarea din partea opoziţiei funcţionează”, a spus Dăncilă, precizând că ”actul normativ stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am observat că au fost foarte multe discuţii în spaţiul public legate de unele aspecte din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care completează legislaţia de organizare a referendumului. Este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că dezinformarea din partea opoziţiei funcţionează şi că în lupta electorală unii aleg minciuna în locul adevarului. În realitate, actul normativ pe care îl vom adopta astăzi stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă transparentă şi democratică a procesului electoral”, a declarat Viorica Dăncil, în debutul şedinţei de Guvern.

Premierul a afirmat că ”ministerele au dat aviz doar pe stabilirea măsurilor care ţin de buna desfăşurare a alegerilor europarlamentare şi a consultării populare”.

”Actul normativ nu conţine niciun fel de modificare legată de îngrădirea vreunui drept. Guvernul acţionează prin toate pârtiile sale pentru a asigura dreptul la vot al cetăţenilor drept fundamental între o societate democratică şi pentru a garanta corectitudinea rezultatelor”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Dăncilă a anunţat, marţi, că ordonanţa de urgenţă privind referendumul va fi adoptată în şedinţa de Guvern, dar a precizat că nu a văzut textul documentului.

„Pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul României, este foarte important să ne ocupăm de buna organizare atât a alegerilor europarlamentare, cât şi a referendumului. Vom discuta această ordonanţă de urgenţă, a fost ieri şedinţa pregătitoare, mă întorc la Guvern pentru a vedea fiecare act normativ pe care-l am pe agenda Guvernului de mâine (miercuri - n.r.) şi vom vedea care va fi forma finală. Vom avea discuţii, pentru că eu nu pot să impun un lucru. (...) Voi discuta cu secretarul general al Guvernului, voi discuta cu cei care au avizat acest act normativ şi vom vedea forma finală, vă voi comunica în timp util”, a declarat Dăncilă.

Premierul a susţinut că ordonanţa trebuie adoptată miercuri.

Întrebată de ce optează pentru varianta din textul proiectului de OUG care i-ar interzice şefului statului implicarea în campania pentru referendum, Dăncilă a răspuns: „Nu am spus acest lucru, lăsaţi-mă întâi să văd textul. Nu am văzut încă textul, acum mă uit, pentru că ieri a fost şedinţa pregătitoare, acum iau fiecare act normativ, împreună cu secretarul general al Guvernului, şi vedem care este forma finală. Nu am făcut această afirmaţie, lăsaţi-mă să văd textul final şi o să vă comunic”.

Autoritatea Electorală Permanentă propune o OUG de modificare a legislaţiei electorale, prin care pragul de validare să fie raportat la numărul alegătorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar însemna că pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un număr mai mare de alegători prezenţi la urne.

De asemenea, este introdus prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se precizează: „Autorităţile publice au obligaţia de a fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.
 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.