Guvernul a depus la Curtea Constituţională (CCR) o sesizare privind proiectul de lege de modificare a OUG privind doctoratele, adoptat luni în Senat, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Contestaţia a fost depusă astăzi”, a confirmat ulterior purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Şi PNL a depus la CCR o sesizare care vizează modul în care a fost adoptată legea.

”PNL a sesizat astăzi Curtea Constituţională asupra legii care modifică OUG 4/2016, pe considerente care ţin de nerespectarea regulamentului”, a precizat Eugen Nicolăescu.

Senatorii au respins, luni, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”împotrivă” şi şase abţineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că decizia Senatului "riscă să afecteze" verificarea imparţială a acuzaţiilor în aceste cazuri şi consideră că graba senatorilor de a opera modificări, fără dezbateri, este "suspectă".

"În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă", a scris preşedintele, într-un mesaj pe Facebook.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele, dar şi demisia lui Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU, despre care a afirmat că este un profesionist care şi-a dovedit verticalitatea, neutralitatea şi profesionalismul în modul în care a condus această instituţie, afirmând că va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar să fie ferit de imaginea plagiatului şi a imposturii în cercetare.

Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat, acesta declarând, marţi, pentru News.ro că a renunţat la funcţie în condiţiile în care Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu vrea să conducă o "instituţie decorativă".

"Mi-am dat demisia. Nu are rost să rămân în fruntea unei instituţii decorative", a declarat Viorel Barbu, pentru News.ro.

El a precizat că a luat decizia de a demisiona din funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Atestarea Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) după votul din Senat privind plagiatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.