Guvernul a adoptat, vineri, un memorandum privind înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială şi a unor Iniţiative privind domeniul Inteligenţei Artificiale în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul Român pentru Inteligenţa Artificială va fi creat sub patronajul prim-ministrului Guvernului României, secretariatul tehnic fiind asigurat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), arată comunicatul de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„Este un cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forţele din societate care doresc să gândească viitorul şi acest cadru al inteligenţei artificiale din România. Va include un Consiliu Ştiinţific şi de Etică în Inteligenţa Artificială, un Consiliu de Educaţie în Inteligenţa Artificială, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi grupuri de lucru tematice. Totodată, demersul vizează şi întărirea hub-ului român de inteligenţă artificială. Este un proiect predefinit, bugetat în viitorul Program Operaţional Competitivitate POCIDIF şi, nu în ultimul rând, vizăm să conectăm marii specialişti pe care România îi are în inteligenţă artificială, în machine learning, la marile universităţi, laboratoare de cercetare, companii din întreaga lume cu mediul academic de cercetare inteligenţă artificială de acasă. Demersul va fi 100% deschis contribuţiilor, societăţii civile, mediului academic, mediului privat, aliniind, practic, România la cele mai bune practici în domeniu”, a declarat Sebastian Burduja, la finalul şedinţei de Guvern, conform sursei citate.

Comitetul va funcţiona ca o entitate umbrelă pentru iniţiativele de IA din România şi va avea o guvernanţă dinamică şi flexibilă, coordonând organismele menţionate mai jos, totodată facilitând un cadru formal de discuţii şi colaborare cu toate părţile interesate în IA. Va conlucra îndeaproape cu Comisia interinstituţională pentru elaborarea Strategiei României în domeniul IA.

Componenţa comitetului este stabilită prin Ordinul ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării , iar coordonarea acestuia secretariatul tehnic şi întregul sprijin logistic este asigurată de MCID.

În cadrul Comitetului se constituie consilii şi grupuri de lucru, precum Consiliul Ştiinţific şi de Etică a Inteligenţei Artificiale, Consiliul pentru Educaţie în IA, precum şi grupuri de lucru de expertiză, mai indică sursa citată.

Comitetul dispune de un buget anual, alocat din bugetul MCID, fără a depăşi limitele de cheltuieli aprobate de Guvern pentru anul 2023, respectiv estimările pentru perioada 2024 – 2026 şi va fi stabilit în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentului memorandum, fiind inclus în ordinul de ministru care prevede şi înfiinţarea acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.