Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum pentru aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Guvernul a aprobat memorandumul cu tema ”Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii”. Noul Acord, faţă de prevederile Convenţiei dintre Guvernul României şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei ce guvernează acum respectivul domeniu, cuprinde obligativitatea respectării normelor europene, transpuse în legislaţia naţională, privind recunoaşterea calificărilor profesionale, modificările legislative întreprinse la nivelul sistemului naţional de învăţământ din cele două state, recunoaşterea Atestatului cu o durată de 10 ani eliberat de instituţiile de învăţământ secundar din Ucraina cu Diploma de Bacalaureat din România, dacă acel atestat este însoţit de o diplomă de studii superioare recunoscută în România, precum şi introducerea unei dispoziţii privind recunoaşterea diplomelor de studii superioare în Teologie, eliberate de instituţiile de învăţământ superior religios din Ucraina, care nu sunt incluse în sistemul formal de educaţie. De asemenea a fost aprobat un al Memorandum privind aprobarea componenţei instituţionale a României în Comitetul de Monitorizare aferent Programului lnterreg VI-A NEXT România-Ucraina. Memorandumul propune componenţa instituţională a României în Comitetul de monitorizare aferent Programului Interreg VI-A NEXT România – Republica Moldova, care va răspunde de eficienţa şi implementarea acestui program la care România participă ca partener în cadrul componentei de cooperare transfrontalieră la graniţele externe ale Uniunii Europene şi este Autoritate de Management. În aria eligibilă a programului sunt cuprinse cinci judeţe din România (Satu-Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani şi Tulcea), precum şi patru regiuni din Ucraina (Odesa, Zakarpattia, Ivano-Frankivsk şi Chernivtsi), care vor beneficia în perioada 2021-2027 de asistenţă financiară comunitară nerambursabilă pentru dezvoltarea de programe şi proiecte de cooperare teritorială europeană (transfrontalieră, transnaţională şi interregională), având ca scop dezvoltarea echilibrată a întregului teritoriu comunitar, prin încurajarea cooperării şi schimbului de bune practici între toate regiunile UE. După ce Comisia Europeană a aprobat la sfârşitul anului trecut Programul Interreg VI-A NEXT România – Ucraina şi având în vedere calendarul de implementare foarte strâns, aprobarea componenţei instituţionale a Comitetului de monitorizare este importantă pentru ca acest comitet să-şi înceapă activitatea şi să poată aproba documentele necesare lansării apelurilor pentru propuneri de proiecte, precizează Guvernul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.