Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat, miercuri, că în şedinţa Executivului a fost aprobată p Ordonanţă de Urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni ucraineni refugiaţi să beneficieze de decontarea din bugetul Inspectoratelor Judeţene de Urgenţă a cheltuielilor cu hrana şi cazarea, în valoare de 20 de lei pe zi, pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană şi pentru cazare alţi 50 de lei, pe zi. Mecanismul de decontare va fi stabili, ulterior, printr-o hotărâre de guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni ucraineni sau apatrizi, aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, să beneficieze de decontarea din bugetul Inspectoratelor Judeţene de Urgenţă a cheltuielilor cu hrana şi cazarea, în valore de 20 de lei pe zi, pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană şi pentru cazare alţi 50 de lei, pe zi. 

Dan Cărbunaru a precizat că aceşti bani sunt acordaţi persoanelor fizice, voluntarilor şi românilor care, fără să fi aşteptat neapărat o decizie în acest sens a autorităţilor, s-au grăbit încă din primele zile în care refugiaţii din Ucraina, din cauza agresiunii militare din ţara lor, au venit în ţara noastră. 

”Şi-au deschis uşile, i-au primit pe vecinii şi prietenii ucraineni în casele lor şi iată că, prin această Ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau cel puţin să îşi dimineze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei cât şi a cazării”, a mai spus Dan Cărbunaru. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că, pentru că există speculaţii în privinţa beneficiarilor sumelor alocate de Guvern, ”poate să confirme că, în continuare, sunt alocate sume inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde sunt refugiaţi, suma fiind de 100 de lei pe zi, pentru fiecare refugiat cazat, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român, suma este de 50 de lei pe zi, pentru fiecare refugiat. 

Cărbunaru a mai arătat că mecanismul de decontare va fi stabiit printr-o hotărâre de guvern, în care se va preciza şi perioada acordării acestei forme de sprijin pentru cei care benevol ajută refugiaţii. 

Despre impactul bugetar, Dan Cărbunaru a afirmat că la acest moment, ştim că sunt aproximativ 80.000 de cetăţeni ucraineni pe teritoriul României, însă nu toţi sunt în locuinţele românilor. 

”Există sumele necesare” a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.