Guvernul anunţă, printr-un comunicat de presă, că premierul Mihai Tudose şi-a înaintat luni seară demisia din funcţie, urmând ca marţi să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale o adresă oficială în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform procedurilor, preşedintele Klaus Iohannis va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial, menţionează Guvernul.

Articolul 106 din Constituţie prevede că "funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege". < Dacă prim-ministrul se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern, mai prevede Constituţia. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, în luna octombrie, că s-ar mai gândi dacă ar mai accepta un premier din partea PSD, în cazul în care şi acest guvern va pica.

El a mai spus atunci că nici un guvern tehnocrat nu este o soluţie.

Premierul Mihai Tudose a demisionat după ce Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic, în urma unei şedinţe care a durat peste cinci ore.

Premierul Mihai Tudose a fost învestit în funcţie în 29 iunie 2017, după demiterea Guvernului Grindeanu, la şase luni de la învestire, prin moţiune de cenzură a PSD. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.