Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu, senator PNL, afirmă, după ce plenul Parlamentului a votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, că a fi parlamentar ţine de vocaţie, de reprezentarea cetăţenilor, de problemele comunităţii, iar preocuparea pentru propria pensie trebuie să fie ultimul lucru la care să te gândeşti, ca deputat sau senator.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Va fi sistată şi plata celor deja acordate parlamentarilor în trecut. A fi parlamentar ţine de vocaţie, de reprezentarea cetăţenilor, de problemele comunităţii. Preocuparea pentru propria pensie trebuie să fie ultimul lucru la care să te gândeşti, ca deputat sau senator. Ce a fost până acum, era o inechitate, o discriminare faţă de persoanele care încasează pensii calculate pe baza contributivităţii. În plus, este o perioadă grea, cu crize suprapuse şi este nevoie de responsabilitate în cheltuirea banilor publici şi de solidaritate. Parlamentul trebuia să facă primul acest pas, apoi reforma tuturor pensiilor speciale va continua prin adoptarea legislaţiei necesare. Nu este un capăt de ţară pentru parlamentari: pe viitor, la fel ca orice cetăţean, vor beneficia de pensie calculată pe baza contributivităţii. Nimeni nu trebuie să se ferească de contributivitate pentru că milioane de pensii sunt calculate în acest fel.” a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu, fost preşedinte interimar al Senatului şi ministru al Justiţiei.

Propunerea legislativă adoptată în Şedinţa comună a Senatului şi  Camerei Deputaţilor de luni prevede abrogarea art. 49 şi 50 din Statutul deputaţilor şi al senatorilor (cap XI), adică desfiinţarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă ale parlamentarilor (o parte a sistemului numit în mod curent de ”pensii speciale” deoarece acordarea se face fără a ţine cont de principiul contributivităţii).

Se prevede şi sistarea plătii indemnizaţiilor aflate în plată acordate în baza prevederilor din Statut care acum se abrogă.

În 2022 au fost achitate un număr de 583 de indemnizaţii pentru foşti parlamentari. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.