Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, marţi, că legea privind eliminarea taxelor repară sau elimină mare parte din taxele introduse, de fapt, de guvernul PSD, dar că este necesar să se cunoască dacă există aspecte de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte taxa radio-tv.
"Această lege este una care repară sau elimină mare parte din taxele introduse de guvernul PSD, vreo 40 de taxe. Cele pe care astăzi le vedeţi eliminate prin iniţiativa parlamentară au fost introduse de guvernul PSD Ponta - Dragnea”, a spus Alina Gorghiu, într-un briefing de presă, întrebată cum comentează faptul că după alegeri Curtea Constituţională va analiza legea de eliminare a taxelor.
Alina Gorghiu a adăugat însă că taxa pentru televiziunea publică şi radioul public trebuie discutată pentru a se cunoaşte dacă există aspecte de neconstituţionalitate.
"Este însă un aspect care trebuie dezbătut, analizat, de Curtea Constituşţională şi anume taxa pentru televiziunea publică şi radioul public pentru că aceste instituţii sunt reglementate la nivel de Constituţie, iar taxa aceasta înseamnă garantarea independenţei celor două instituţii de care au atâta nevoie. Că PSD conduce la momentul acesta şi TVR şi Radioul public, că şi-a impus oameni în toate comisiile de administraţie e altă discuţie, dar nu cred că se poate trece pe repede înainte fără o analiză corectă a necesităţii menţinerii independenţei acestor instituţii de presă din România şi desigur e mult mai sănătos să aflăm foarte clar dacă sunt aspecte de necunstituţionalitate acum, înainte să se aplice legea, altfel ştiţi că la orice atac posibil în instanţă se poate ajunge cu dosarul la Curtea Constituţională şi se pot crea tot felul de neajunsuri”, a mai spus Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu a fost prezentă, marţi, la Galaţi, la festivitatea de lansare a candidaţilor PNL Galaţi la alegerile parlamentare.
Curtea Constituţională a stabilit data de 14 decembrie ca termen pentru discutarea sesizării depuse de preşedintele Klaus Iohannis la legea prin care sunt eliminate peste o sută de taxe.
Sesizarea a fost depusă marţi, fiind stabilit şi termenul de 14 decembrie, dată la care vor fi audiate părţile şi vor începe primele discuţii.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale o sesizare privind legea prin care sunt eliminate peste o sută de taxe, solicitând declararea actului normativ ca neconstituţional în integralitate.
Iohannis susţine în motivarea deciziei că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.
Preşedintele acuză încălcarea atât a normelor constituţionale, a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spune că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.
Klaus Iohannis mai spune în sesizarea de neconstituţionalitate că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care serviciile publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate în continuare.
Iohannis subliniază că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.
Şeful statului vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.
Iohannis critică şi eliminarea timbrului de mediu, spunând că sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile în lipsa unor măsuri compensatorii, dar ar încălca şi normele UE în materie.
În final, Iohannis avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit, agreeată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.