Candidatul AUR la alegerile prezidenţiale George Simion l-a atacat miercuri, într-o dezbatere, pe contractandidatul său Nicuşor Dan, arătând că de când este el la Primăria Bucureştiului nu a scăzut datoria Primăriei, ci a crescut-o, Nicuşor Dan afirmând că este important să ai un limbaj care să nu descurajeze pieţele financiare şi e logic să ai datorii, dacă sunt în dezvoltare.
Cei doi candidaţi au fost întrebaţi într-un eveniment al BNS ce programe, asumate iniţial, vor fi amputate sau vom renunţa definitiv la ele şi în ce măsură vor determina Guvernul României să transparentizeze acest demers.
”Când am venit primar la Primăria Capitalei, aveam vreo 50 de cereri de chemare în judecată de legea accesului la informaţie publică şi vreo 20 de procese în care primaril dădea în judecată. Le-am oprit şi toate informaţiile publice, la toate cererile pe informaţii publice, am răspuns. Nu cred că poate să există vreo suspiciune de lipsă de transparenţă la cineva în care s-a luptat pentru legalitate şi transparenţă de 20 de ani. În ceea ce priveşte banii, aici este o chestiunea cea mai importantă”, a spus Nicuşor Dan.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
El a precizat că în ceea ce priveşte banii, aici este o chestiunea cea mai importantă. ”Cum facem să echilibrăm bugetul? Pentru că e nevoie de bani pentru militari, pentru că orice e mai bun, deşi, bineînţeles, nu e fericit să dai bani pentru militari, dar orice e mai bun decât războiul şi noi trebuie să descurajăm războiul. Sunt patru linii esenţiale. Unul, combaterea marii evaziuni fiscale. Doi, absorbţia de fonduri europene. Trei, reducerea de cheltuielilor statului. Şi patru, controlul companiilor statului. De aici vine echilibrul financiar care se permită bani şi pentru militari, şi pentru toate nevoile societăţii”, a spus Nicuşor Dan în dezbaterea de la BNS.
George Simion a declarat că sunt două falii geopolitice distincte pe care încearcă unii să le creeze în acest moment, între Statele Unite şi Uniunea Europeană. ”Noi facem parte deja dintr-o arhitectură de securitate care se cheamă NATO. Şi e foarte bine că facem parte din NATO şi din Uniunea Europeană, dar nu trebuie să confundăm ce face Uniunea Europeană şi ce face NATO. Uniunea Europeană trebuie să se ocupe în continuare, să fie un spaţiu economic comun la care să aibă acces toate cele 27 de membre şi NATO trebuie să se ocupe mai departe de chestiuni legate de securitate. Toate programele care n-au fost duse la bun sfârşit, despre învăţământul dual, despre mentorat, recalificare profesională, trebuie să continuate.
El s-a referit la zona minieră. ”Odată erau un milion de locuri de muncă în această industrie, s-au închis minele, s-au alocat bani pentru fel de fel de programe, acum programul european în vogă, unde şi-au făcut firme toate rudele politicienilor, se cheamă Fondul de tranziţie justă, şi după aceea, ce s-a întâmplat, nu a avut loc o reconversie socială, ci au plecat românii noştri în diaspora. Sunt efectiv sătul să merg din ţară în ţară şi să dau peste foşti mineri care acum lucrează la cules de sparangel în Germania, de căpşuni în Spania şi tocmai de aceea fondurile trebuie menţinute în această direcţie”, a precizat Simion.
El a mai spus că suntem printre puţinele ţări care au alocat un buget corespunzător pentru înzestarea armatei.
”Aceste bugete ar fi trebuit să meargă şi către industria militară, pentru a crea locuri de muncă bine plătite aici, în ţara noastră. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru şi rezultatul a fost că generalii responsabili de înzestarea Armatei şi-au achiziţionat nişte mii de tablouri. Tocmai de aceea este nevoie şi de preşedintele ţării care are atribuţii directe în apărare să gestioneze acest capitol şi să fie transparent în a răspunde la întrebări pentru că, să vă dau un element informativ, de când este domnul Nicuşor Dan la Primăria Bucureştiului nu a scăzut datoria Primăriei, ci a crescut-o”, a completat Simion.
”Cred că tocmai asta este, să ai un limbaj care să nu descurajeze pieţele financiare. E logic să ai datorii, în momentul în care datoriile alea sunt în dezvoltare. Şi am spus eu că nu avem datorii curente. Am spus că, acum câteva zile, statul român a încercat să se împrumute de 500 de milioane şi nu a venit nimeni. Şi acum 3 săptămâni Primăria Capitalei a încercat să se împrumute de 500 de milioane şi să emită bonduri de 500 de milioane şi s-a subscris de două ori. Asta e diferenţa între a fi serios şi a nu fi serios”, a răspuns Nicuşor Dan.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.