Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, le-a transmis liderilor ucraineni cu care s-a întâlnit în diverse ocazii, că se întâmplă ceva în relaţia între Ucraina şi România care creează o dificultate în opinia publică românească, precizând că românii au fost solidari cu ei de la începutul războiului. Geoană crede că o discuţie directă între autorităţile române şi cele din Ucraina trebuie să aibă loc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mircea Geoană a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă diferendul legat de canalul Bâstroe ar putea schimba percepţia românilor faţă de Ucraina şi faţă de războiul din Ucraina.

“Eu nu cunosc detalii, că sunt detalii tehnice şi înţeleg că au început ceva discuţii. Dar eu le-am spus liderilor ucraneni cu care m-am întâlnit, m-am întâlnit şi Munchen, m-am întâlnit şi la Bruxelles, mă întâlnesc des cu ei pentru că colaborăm foarte bine cu ei şi le-am spus ca şi coleg, ”Atenţie, se întâmplă ceva în relaţia între Ucraina şi România care creează o dificultate în opinia publică românească!”. Şi e păcat de Dumnezeu, pentru că românii au fost şi româncele am fost excepţional de solidari cu ei şi istoria României cu Ucraina nu a fost simplă istoric, nu a fost simplă niciodată. Şi e acolo o chestiune care trebuie tratată. Şi polonezii au avut cu ucrainenii probleme şi mai mari decât noi. Au avut bucăţi de sute de kilometri de ţară mutată către vest şi Prusia Orientală e astăzi Polonia, Ucraina de Vest şi Belarusul a fost Polonia. Deci au probleme alţii mai complicate”, a afirmat Mircea Geoană.

El a precizat că trebuie mai multă sensibilitate la chestiuni care pot să strice sprijinul românilor pentru Ucraina.

“Dar le-am spus un lucru şi l-am spus cu foarte multă prietenie şi cu dorinţa de a fi siguri că păstrăm această relaţie bună şi această soliditate cu dânşii, că sunt câteva elemente care pot să devină iritante în chestiunea aceasta şi sper ca dialogul bilateral şi o discuţie directă şi francă, dacă este nevoie, trebuie făcută. Derusificarea Ucrainei este un lucru pe care liderii de acolo trebuie să îl facă. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că trebuie să lucrezi către deromânizare sau către a lucra nediferenţiat pe comunităţi etnice, care nu au altceva decât că sunt cetăţeni loiali al Ucrainei, sunt pe front, se luptă şi ei, sunt şi etnici români ucraineni, care sunt şi ei pe front. E populaţie de limbă română. Problema religiei este importantă, deci cred că mai multă sensibilitate la chestiuni care pot să strice acest sprijin formidabil al românilor pentru Ucraina, cred că trebuie avut grijă şi din partea dânşilor şi cred şi partea română, nu e problema mea să dau sfaturi aliaţilor, trebuie să intre de o manieră directă într-o discuţie cu dânşii”, a explicat Mircea Geoană.

Întrebat dacă unii politicieni români nu alimentează această dispută pentru a obţine voturi, Mircea Geoană a răspuns: “Eu sunt mult mai distanţat de politica de zi cu zi din România. O urmăresc pentru că, evident, odată ce ai virusul politicii nu dispare uşor, dar eu simt în continuare înţelegerea faptului că este un moment dramatic pentru Europa, dramatic pentru ucraineni şi că este bine să construim şi pentru viitor. Vine şi vremea reconstrucţiei în Ucraina. Vine şi vremea în care Republica Moldova va avea şansa să evadeze de la periferia Europei, să vină către Europa alături de noi. Vine şi vremea respectivă şi este important şi pentru dânşii, şi pentru noi, aşa cum e valabil şi cu Slovacia şi cu Ungaria, cu Ucraina şi Polonia, şi ţările baltice, şi ceilalţi, să pregătim un teren în care să fim cu toţii în Europa şi să putem să muncim împreună şi, de ce nu, să facem business împreună şi să participăm şi noi la reconstrucţia Ucrainei. Este foarte important ca această perioadă să fie traversată în condiţii cât mai bune şi dânşii să înţeleagă că sunt sensibilităţi legitime, iar că politicienii uneori mai amplifică acest lucru, asta face parte din democraţie până la urmă, nu poţi să spui unui politician să nu folosească un moment sau altul într-un fel sau altul”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.