Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de rechemare în activitate a generalului de brigadă Codruţ Olaru, fostul procuror general adjunct al României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 17 mai a.c., decretul privind chemarea în activitate a domnului general de brigadă – cu o stea, în rezervă, Olaru Codruţ din Ministerul Apărării Naţionale”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Codruţ Olaru a fost, din mai 2013 până în 2016, adjunct al procurorului general al României, iar anterior, din 11 ianuarie 2007, a fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Potrivit decretului 752 din 2014, semnat de Traian Băsescu şi contrasemnat de Victor Ponta, la data de 1 decembrie 2014, colonelului în rezervă Olaru Vasile Codruţ i se acordă gradul de general de brigadă cu o stea.

Potrivit unor surse judiciare, Codruţ Olaru doreşte să activeze ca procuror militar. În aceste condiţii, este necesară reactivarea acestuia, lucru care s-a întâmplat prin decretul semnat marţi de preşedintele Klaus Iohannis.

Intenţia lui Olaru de a deveni procuror militar are legătură cu o serie de critici privind eficacitatea Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, secţie care are restant dosarul “istoric” al Revoluţiei, clasat de procurorii militari, dar care a fost redeschis la cererea instanţei supreme.

Codruţ Olaru şi-a depus candidatura pentru şefia Parchetului General, dar a pierdut în faţa lui Augustin Lazăr, candidatul propus de ministrul justiţiei Raluca Prună pentru funcţia de Procuror General al României.

După ce Lazăr şi-a ales adjuncţii în persoana Laurei Oprean şi a procurorului Bogdan Licu, Olaru a rămas simplu procuror în cadrul Ministerului Public, cel mai probabil el urmărind să ocupe funcţia de şef al Secţiilor Parchetelor MIlitare după expirarea mandatului actualului procuror şef, Ion Vasilache. Mandatul lui Vasilache se termină în toamna acestui an, însă există posibilitatea ca acesta să-şi depună mai repede cerere de pensionare. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.