Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României în perioada 1996-2000, solicită partidelor de guvernământ să abroge OUG 13/2017 luând în considerare ”degradarea accelerată a climatului social şi a cooperării dintre instituţiile statului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere degradarea accelerată a climatului social şi a cooperării dintre instituţiile statului, care pot aduce grave prejudicii securităţii naţionale şi pot întrerupe cursul ascendent al dezvoltării economice a României, considerând justificate demonstraţiile de protest ale cetăţenilor din Capitală şi din alte mari oraşe ale ţării, solicit majorităţii parlamentare PSD – ALDE să ceară Guvernului abrogarea Ordonanţei de Urgenţă referitoare la modificarea Codului Penal şi să asigure promovarea în Parlament a unui proiect de lege care să fie dezbătut în procedură normală, alături de proiectul Legii de graţiere”, se arată într-o declaraţie a lui Emil Constantinescu remisă, sâmbătă, presei.

Prin dezbaterea parlamentară, partidele vor avea posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere şi va fi evitată deturnarea protestelor în scopuri partizane, crede fostul şef al statului. Acesta consideră că subiectul legislaţiei penale trebuie discutat şi cu mediul academic şi asociaţiile profesionale din domeniul justiţiei.

”Apreciind implicarea Universităţii din Bucureşti în rezolvarea conflictului instituţional actual, propun ca, în paralel cu dezbaterea parlamentară, să se organizeze o largă dezbatere în cadrul societăţii civile, sub egida Academiei Române, cu participarea profesorilor şi cercetătorilor de la Facultăţile de Drept ale Universităţilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, a institutelor de cercetări juridice, a asociaţiilor magistraţilor şi a asociaţiilor civice cu expertiză în domeniul legislaţiei. Obiectivele acestei dezbateri ar trebui să fie: ordinea constituţională; separaţia puterilor în stat; măsuri de prevenire a corupţiei şi a abuzurilor, pentru a împiedica venirea altor persoane corupte în locul celor anchetate, judecate sau condamnate; edificarea unei economii concurenţiale sănătoase, eliberată de intervenţii oculte”, a afirmat Constantinescu.

Fostul preşedinte consideră ca ”ruşinos” apelul la instanţe străine pentru soluţionarea acestei dispute întrucât România îşi poate rezolva singură problemele.

”Mulţi dintre cei care au luptat cu peste două decenii în urmă pentru schimbarea regimului totalitar şi a sechelelor lui au părăsit această lume. Sper ca idealurile pentru care ei au luptat să rămână vii în prezent şi o sursă de inspiraţie în vremurile ce vor veni”, a conchis Emil Constantinescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.