Deputatul PSD Florin Iordache a afirmat marţi, în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a proiectului de lege pentru modificarea art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, că ministrulJustiţiei, Tudorel Toader, interpretează „de la sine putere” deciziile Curţii Constituţionale, motiv pentru care nu se aşteaptă de la actuala conducere a MJ la o îmbunătăţire a legislaţiei penale în vigoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reacţia social-democratului a venit după ce secretarul de stat din Minsterul Justiţiei, Mariana Moţ a solicitat amânarea dezbaterii proiectului de lege pentru modificarea art. 301 şi art. 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, deoarece MJ are în lucru un proiect de lege prin care se pun în acord textele asupra cărora CCR s-a pronunţat în sensul neconstituţionalităţii acestora.

„Poate nu este lipsit de relevanţă să vă aduc la cunoştinţă faptul că în acest moment Ministerul Justiţiei are în lucru un proiect de lege prin care se pun în acord textele asupra cărora CCR s-a pronunţat în sensul neconstituţionalităţii acestora. În acest proiect de lege se află şi punerea în acord a dispoziţiilor art 301 cu dispoziţiile din decizia CCR 603/2015. Acest proiect de lege va fi pus în dezbatere publică în câteva zile, motiv pentru care v-aş ruga să aveţi în vedere eventuala amânare a dezbaterii proiectului”, a afirmat Mariana Moţ.

Florin Iordache a precizat, la rândul său, că nu este de acord cu amânarea, în condiţiile în care a văzut „o anumită poziţie a actualului ministru al Justiţiei care interpretează de la sine putere deciziile CCR”.

„Eu nu sunt de acord cu amânarea. Am văzut o anumită poziţie a actualului ministru al Justiţiei care interpretează de la sine putere deciziile Curţii. Discutând de abuzul în serviciu, dumnealui spune că nu trebuie să fie un prag. Deci dacă aşa gândeşte Ministerul sau colectivul care gândeşte în acest moment modificările la Codul Penal, acela este colectiv care a elaborat Codurile Penale”, a declarat deputatul PSD.

El a mai spus că nu se aşteaptă de la actuala conducere a Ministerului Justiţiei la o îmbunătăţire a legislaţiei în vigoare.

„Deci, eu personal nu mă aştept de la acutuala conducere a Ministerului Justiţiei la o îmbunătăţire a condiţiilor şi a legislaţiei în vigoare, cu tot respectul pentru doamna secretar de stat, dar dumneai are mandat de la actualul ministru. Eu vă propun că până la urmă şi Ministerul trebuie să vină în faţa Parlamentului”, a conchis Florin Iordache.

Deputaţii din Comisia juridică au dat, marţi, un raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Potrivit expunerii de motive, "se impune amendarea dispoziţiilor art. 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează: modificarea titlului art. 301 prin înlocuirea sintamei «conflictul de interese» cu sintagma «folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane»".

Deputaţii jurişti au adoptat un amendament al lui Marton Arpad care are următorul cuprins: "Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.