Preşedintele PNL, Florin Cîţu le-a cerut, luni, celor de la USR şi PSD să susţină Guvernul minoritar PNL-UDMR, cu Nicolae Ciucă premier, în Parlament, pentru a arăta că doresc să treacă de această criză, şi apoi din primăvară pot discuta. Cîţu a atras atenţia că alternativa este să se declanşeze alegerile anticipate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Mandatul premierului desemnat este de a negocia (...)de a găsi susşinerea unui Guvern minoritar, în jurul PNL, a spus Cîţu, precizând că programul de guvernare este aproape gata. În ceea ce proveşte situaţia în care ne aflăm, PNL a fost dat jos printr-o moţiune PSD cu voturile USR”, a spus Cîţu, precizând că PNL a înţeles şi a înţeles şi el că este nevoie de o mişcare matură în criza actuală şi a desemnat un alt premier. 

”Acest lucru este un pas important făcut de PNL pentru a debloca situaţia, dar PNL doreşte să guveneze România şi arată românilor că este un partid responabili”, a spus Cîţu. 

Preşedintele PNL a precizat că, dacă ceea ce au spus cei de la USR şi PSD nu sunt ”doar vorbe” ar trebui să vină şi să susţină acest guvern minoritar pentru a se rezolva criza politică. ”Este vorba de maturitate politică”, a explicat liderul liberal. 

”Astăzi, responsabilitatea de a depăşi criza politică este la USR şi PSD”, a mai spus el, adăugând că alternativa o reprezintă alegerile anticipate. 

”Există o alternativă, pe care nu şi-o doreşte nimeni, dar este o alternativă reală. Dacă acest Guvern nu trece, nu putem să evităm alegerile anticipate. Şi atunci vă spun că responsabilitatea trecerii României cu un Guvern interimar, printr-o perioadă dificilă, este a celor de la USR şi PSD. Dacă ei doresc acest lucru, doresc alegeri anticipate, să le spună românilor ce doresc şi atunci se va întâmpla. Altfel, astăzi, trebuie să vină şi să spună că votează acest Guvern, acest Guvern format din PNL şi UDMR, cu un premier care nu este preşedintele partidului Naţional Liberal, aşa cum au droit, şi să rezolvăm criza”, a arătat el.

 

Florin Cîţu a fost întrebat dacă PSD a propus să intre la guvernare cu miniştri, în Guvernul PNL. ”PSD a spus de nenumărate ori  că nu vrea la guvernare. Eu nu cred că românii îi pot lu în serios pe liderii politici care acum spun că nu vor la guvernare apoi că vor la guvernare. Mesajul pe care l-am primit noi a fost că nu vor la guvernare”, a spus el. 

Despre cele 10 măsuri propuse de PSD, Cîţu a arătat că măsurile acestea reprezintă 10% din PIB, sunt ”neserioase” şi nu pot fi susţinute. 

”Domnul prim-ministru desemnat, domnul Nicolae Ciucă, a primit o listă de măsuri pe care cei de la PSD le-ar vedea importante în perioada următoare. Sunt acolo lucruri pe care şi noi le-am făcut şi cu care am putea fi de acord dar, aş vrea să ştie toţi românii că nu este o listă foarte serioasă pentru că impactul bugetar al acelor măsuri este de 96 de miliarde de lei, anul viitor. Asta înseamnă aproape 10% din PIB. Într-o situaţia ca cea prin care trece România astăzi, să vii cu măsuri care înseamnă 10% din PIB arată clar neseriozitate, iresponsabilitate sau că nu înţelegi contextul economic de astăzi”, a afirmat Cîţu.

 

”Astăzi, mandatul este un guvern minoritar, cu un premier care nu e preşedintele partidului”, a mai arătat Cîţu. 

”Eu nu voi susţine o asemenea măsură”, a spus el, întrebat dacă PNL ar putea decide, la şedinţa de luni seară, să includă PSD în Guvern. 

Despre revenirea USR în Guvern, Cîţu a răspuns: ”Nimeni nu a făcut această propunere în conducerea PNL. Nu are rost să discutăm speculaţii”, a afirmat el. 

”USR mereu a avut această variantă ( de revenire în coaliţie, nr), putea să o facă înainte să voteze o moţiune de cenzură împotriva Partidului Naţional Liberal. PNL a făcut o concesie majoră. Este momentul ca USR să arate românilor că pot şi ei să fie maturi şi să facă o concesie, să voteze acest Guvern”, a mai spus preşedintele liberal. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.