Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi seară, că a discutat cu Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă, despre eliminarea MCV pentru România şi Mecanismul privind Statul de Drept. ”Guvernul susţine eliminarea şi repararea modificărilor legislative nefericite aduse legilor justiţiei în perioada 2017-2019”, afirmă premierul, adăugând că ”procesul de recuperare a independenţei justiţiei a început şi va continua”, fiind ”un proces de vindecare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Veşti bune pentru România! Comisia Europeană susţine eliminarea MCV la finalul acestui an. Astăzi am avut o întâlnire cu doamna Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă. Am discutat în detaliu despre Mecanismul privind Statul de Drept şi Raportul pentru România. Guvernul României susţine acest mecanism de evaluare unitară a statului de drept cu privire la toate statele membre ale UE. Respectarea statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului nu sunt negociabile. Ele reprezintă fundamentul politic primar al Uniunii Europene şi trebuie protejate cu îndârjire”, a scris, joi seară, pe Facebook, premierul Florin Cîţu.

Acesta afirmă că, alături de Comisia Europeană, ”Guvernul României susţine eliminarea şi repararea modificărilor legislative nefericite aduse legilor justiţiei în perioada 2017-2019”.

”Împărtăşesc dorinţa doamnei Jourová de a finaliza în prima jumătate a acestui an angajamentele cu privire la statul de drept, pe care România le are ca stat membru al Uniunii Europene. În acest sens, coaliţia legislativă şi Ministrul Justiţiei, în dialog continuu cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti şi ai societăţii civile au un obiectiv european: să livreze o legislaţie care să garanteze independenţa justiţiei pe termen lung şi să reziste în faţa presiunilor politice conjuncturale. Procesul de recuperare a independenţei justiţiei a început şi va continua. Este un proces de vindecare. Nu va fi uşor, dar este inevitabil”, a mai scris Cîţu.

Potrivit acestuia, ”prin dialog civilizat şi dezbatere bazată pe argumente raţionale vom ajunge la un consens în interesul României pentru încheierea MCV şi pentru un stat de drept consolidate”.

Věra Jourová a declarat, pentru Radio România Actualităţi, că în acest an România ar putea scăpa de MCV.

 

 

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.