Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat luni, în cadrul dezbaterilor din comisia de apărare a Senatului asupra proiectului de lege privind achiţia sistemului de rachete Patriot, că dotarea armatei române cu acest sistem de apărare plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale, adăugând că Guvernul va veni în perioada următoare şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziţionarea a şapte sisteme de tip Patriot, configuraţia 3 plus. La aceastea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanţă, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum şi pachetul de suport logistic iniţial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între Românai şi SUA”, le-a spus ministrul Apărării senatorilor din comisie.

”Este un effort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale prin această achiziţie a sistemului Patriot”, a adăugat el.

Mihai Fifor a mai spus că, pentru armata română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta fiind achiziţionat doar primul sistem din cele şapte.

”Sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata Română. În perioada următoare vom veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente, aprobate în CSAT şi, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României”, a mai spus Fifor.

Prezent şi el la Dezbateri, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, a spus că sistemul de rachete Patriot permite integrarea şi combaterea ameninţărilor aeriene pe cadrul războiului modern încă în afara frontierelor ţării.

”De asemenea, este important de subliniat că permite o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung datorită faptului că partea de hardware şi software poate fi upgradată. De asemenea, permite o planificare operaţională integrată conform nevoilor forţelor aeriene şi terestre”, a mai spus Ciucă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.