Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) îi cere lui Klaus Iohannis ”îndreptarea” situaţiei ”penibile” create de Legea electorală care îi discriminează pe românii din afara ţării deoarece, în opinia sa, prevede un număr prea mic de parlamentari pentru diaspora, amintindu-i preşedintelui că, în urmă cu doi ani, românii ”au stat în ploaie la cozi şase - opt ore” ca să îl voteze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele FADERE, Daniel Ţecu, s-a adresat preşedintelui printr-o scrisoare deschisă în care îl roagă ca ”în al douăsprezecelea ceas” să intervină şi să oprească discriminarea românilor, după ce numeroasele demersuri făcute către instituţiile statului în acest sens au rămas fără răspuns.

Acesta susţine că în 2015 a fost adoptată ”o lege anticonstituţională” (208/2015, privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente) care îi discriminează pe românii din diaspora şi ”face ca votul lor să fie de 20 de ori mai neînsemnat”.

”În timp ce în ţară avem un deputat la 73.000 de locuitori, pentru diaspora s-a prevăzut algoritmul de un deputat la 1.400.000 de români.  Menţionăm că trecem cu vederea situaţia excepţională în care pentru 300.000 de locuitori proveniţi din rândul minorităţilor naţionale sunt rezervate nu mai puţin de 18 locuri de deputat. Legea 208/2015 este anticonstituţională pentru că îi desparte pe români în mai multe categorii”, se precizează în documentul adresat preşedintelui Klaus Iohannis.

Daniel Ţecu a punctat că, potrivit articolului 16 din Constituţia României, ”toţi cetăţenii români sunt egali în faţa legii”, deci nu poate să existe o lege prin care ”pentru trei categorii de cetăţeni să existe trei unităţi de măsură”.

”Au trecut doi ani de când românii din diaspora au doborât toate piedicile puse de guvernul de atunci şi au reuşit să voteze în număr mare, chiar dacă au stat în ploaie la cozi şase - opt ore. Foarte mulţi dintre ei au răbdat acea batjocură ca să vă voteze pe dumneavoastră, crezând că viaţa lor se va îmbunătăţii şi că niciodată statul român nu îşi va mai permite să îi considere «români de mâna a doua»”, a spus preşedintele FADERE.

În finalul scrisorii, Ţecu îi transmite preşedintelui Klaus Iohannis că românii din diaspora contează pe sprijinul său, pentru îndreptarea ”acestei situaţii penibile” care ar putea afecta imaginea României.

”Nu este corect să îi consideraţi «eroi naţionali» doar atunci când trimit miliarde de euro în ţară, dar când vine vorba despre dreptul la vot ei să fie consideraţi o categorie inferioară de români. Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru îndreptarea acestei situaţii penibile care ar putea din nou să afecteze imaginea României în lume”, a conchis preşedintele FADERE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.