Guvernul a aprobat, vineri, Memorandumul privind înfiinţarea Reţelei Oficiilor Române pentru Ştiinţă şi Tehnologie, iniţiat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Prin acest demers şi operaţionalizarea unui astfel de oficiu în Silicon Valley, România va maximiza parteneriatul strategic cu Statele Unite pe mai multe dimensiuni, una dintre ele fiind tocmai potenţarea schimburilor academice şi zona de antreprenoriat, inovare, cercetare. Avem un precedent la Bruxelles, încă din 2006. Există, practic, în coordonarea MCID un Oficiu Român de Ştiinţă şi Tehnologie la Bruxelles care ne conectează la mediul european. Am simţit nevoia uitându-ne şi la ceea ce au făcut alte state europene – Danemarca, Franţa, Germania, dar şi state mai mici gen Slovenia să avem un asemenea oficiu de reprezentare şi în Silicon Valley, în primă fază, ulterior evaluând posibilitatea unui demers similar în Israel, Japonia, Coreea de Sud. E vorba de un oficiu suplu, el nu va include cheltuieli dincolo de limitele aprobate de Ministerul de Finanţe. Este vorba şi de o doleanţă a comunităţii româneşti din Silicon Valley, o comunitate extrem de puternică, o comunitate cu reprezentanţi la Stanford, Berkeley, marile companii de tehnologie din Silicon Valley”, a declarat ministrul Sebastian Burduja la finalul şedinţei de Guvern, conform comunicatului de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Potrivit sursei citate, prin înfiinţarea începând cu anul 2023 a unui birou de reprezentare în San Francisco, denumit Oficiul Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie din SUA (ROSTam), MCID are ca obiective principale următoarele:

- Extinderea pe piaţa americană, accesarea resurselor de capital şi crearea de reţele şi schimburi umane pentru întreprinderile româneşti inovative, pentru afacerile de început şi antreprenorii români din domenii cu aport tehnologic ridicat, pentru universităţi şi pentru institutele de cercetare-dezvoltare din România.

- Realizarea de parteneriate, cooperări şi sinergii în programe de cercetare, de scalare şi de comercializare a tehnologiilor, între organizaţii din SUA şi din România;

- Sprijinirea şi promovarea colaborării dintre companiile, universităţile şi institutele cu activităţi de cercetare pentru participarea în comun, prin consorţii româno-americane-internaţionale, la proiecte de cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare;

- Prezentarea eficientă a potenţialului ştiinţific şi tehnologic al României către instituţiile, companiile şi investitorii relevanţi din SUA;

- Dezvoltarea relaţiilor şi legăturilor cu ţara, pentru companiile româneşti inovative care şi-au mutat sediul în SUA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.