Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, proiectul de lege pentru declararea zilei de 3 martie ca Ziua solidarităţii româno-polone şi măsurile adecvate pentru marcarea corespunzătoare a acestei zile la nivel local şi naţional. Autorităţile de la Varşovia vor face un demers similar pentru desemnarea zilei de 3 martie ca Ziua solidarităţii româno-polone, urmând propriile proceduri interne de aprobare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Declararea de către fiecare dintre cele două state a unei zile a solidarităţii româno-polone confirmă prietenia specială, tradiţia îndelungată de cooperare apropiată, precum şi solidaritatea dintre cele două popoare (manifestate, mai ales, în momente dificile, precum combaterea efectelor pandemiei sau evacuarea cetăţenilor din zone marcate de insecuritate) şi instituie cadrul pentru organizarea anuală a unor acţiuni cu caracter public, din sfera politică, diplomatică, economică, culturală, educaţională”, arată comunicatul de presă al Executivului.

De la lansarea Parteneriatului Strategic, pe 7 octombrie 2009, relaţia bilaterală dintre România şi Polonia s-a consolidat şi extins continuu, fapt demonstrat de constanţa şi intensitatea contactelor bilaterale, la toate nivelurile, cât şi de dinamica interacţiunii economice – peste 1.200 de companii poloneze fiind prezente, în momentul de faţă, în România, în timp ce volumul schimburilor comerciale bilaterale era preconizat să depăşească, la finalul anului 2022, 10 miliarde de euro.

Alianţa româno-polonă inaugurată la 3 martie 1921 reprezintă un reper istoric şi simbolic important pentru relaţiile bilaterale, caracterizate şi astăzi de un dinamism deosebit şi de o cooperare excelentă, inclusiv în cadrul euroatlantic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.