Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe atrage atenţia că noul program de guvernare al cabinetului propus la Bucureşti poate duce la sancţiuni europene, dacă nu sunt respectate recomandările privind reformele din justiţie. El precizează că desfiinţarea SIIJ este cerută explicit de toate organismele europene de resort, iar noul program de guvernare nu respectă această cerinţă, ci prevede o ”reinventare” a secţiei începând din martie 2022. De asemenea, în opinia sa, prezenţa în guvern a celor care au contribuit la OUG13 nu este de bun augur pentru România

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”România se află încă sub supravegherea Uniunii Europene prin mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV), introdus în 2007 ca să remediem problemele sistemului judiciar şi să continuăm lupta împotriva corupţiei. După ce în ianuarie 2017 am primit recomandări care să ducă la ridicarea MCV-ului, guvernul condus atunci de Sorin Grindeanu a adoptat faimoasa Ordonanţă de Urgenţă 13 privind amnistia şi graţierea anumitor fapte de corupţie, iar modificarea legilor justiţiei în următorii doi ani au anulat progresele României la acest nivel”, aminteşte Gheorghe, unul dintre juriştii care au contestat la Curtea Constituţională acele modificări. Deficienţele din justiţie împiedică punerea în aplicare a legislaţiei, a politicilor şi a programelor UE = pe scurt, românii nu se bucură pe deplin de drepturile lor de cetăţeni ai UE. ”Un exemplu este intrarea României în spaţiul Schengen, pentru care suntem tehnic pregătiţi de ani buni. Cât timp încă avem MCV românii nu vor avea aceeaşi uşurinţă de mişcare în spaţiul de liberă circulaţie precum cetăţenii statelor membre deja parte a acestuia”, argumentează europarlamentarul român

”Există chiar în Parlamentul European voci din partidele acum la guvernare care uită condiţiile clare pe care România trebuie să le îndeplinească în urma celor mai recente rapoarte MCV. Aceste condiţii nu sunt opţionale, ci obligatorii, la fel ca tratatele europene şi deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a mai spus Vlad Gheorghe, referindu-se în principal la desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Desfiinţarea SIIJ este cerută explicit de toate organismele europene de resort, iar noul program de guvernare nu respectă această cerinţă, ci prevede o reinventare a secţiei începând din martie 2022.

”Carmen Avram, europarlamentar PSD, a declarat că România nu se află într-o situaţie gravă, precum Polonia sau  Ungaria, unde sunt acuzaţii că nu sunt respectate prevederile tratatelor UE. Nimic mai fals! În mai 2021 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat o decizie clară privind Secţia Specială, pe care CCR-ul condus de Valer Dorneanu a ignorat-o. Comisia Europeană a cerut Guvernului României clarificări privind această decizie care, citez, neagă dreptul UE. Or, acesta e primul pas procedural spre declanşarea procedurii de infringement, aşa că nu suntem chiar aşa departe de Ungaria sau Polonia, iar prezenţa în guvern a celor care au contribuit la OUG13 nu este de bun augur pentru România”, precizează europarlamentarul USR. 

Vlad Gheorghe, parte vătămată în dosarul 10 August, aminteşte şi că în noiembrie 2018 Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind statul de drept din România, în care condamna intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti. ”Votul rezoluţiei a fost zdrobitor: 473 voturi pentru, 151 împotrivă şi 40 abţineri. Şi atunci liderul PSD Viorica Dăncilă a încercat să le spună liderilor europeni că statul de drept este respectat în România, dar liderii europeni nu judecă declaraţii, ci fapte. De aceea programul de guvernare trebuie să respecte cu stricteţe cerinţele din Raportul MCV privind desfiinţarea Secţiei Speciale, numirea şefilor de mari parchete, anularea modificărilor la Legile Justiţiei şi funcţionarea CSM şi a Inspecţiei Judiciare”, a conchis europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.