Eurodeputatul Victor Negrescu a avut o intervenţie, în plenul Parlamentului European, în calitate de raportor al opiniilor Comisiei de Afaceri Constituţionale privind politica externă, de apărare şi de securitate comună, pentru a solicita actualizarea acestora, cu scopul de a face faţă noilor provocări legate de războiul din Ucraina. Social-democratul a arătat carenţele actuale pornind de la recentele informaţii privind deficitul strategic de armament în anumite state europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Europa se confruntă cu o criză de securitate fără precedent. Războiul din Ucraina ne-a arătat limitele sistemului nostru de apărare, provocările în materie de politică externă şi fragilitatea unităţii europene. Cetăţenii aşteaptă de la noi garanţii privind securitatea lor, precum şi protejarea valorilor, intereselor şi a frontierelor noastre. Avem nevoie de un proces decizional dinamic şi mai rapid, folosind toate mecanismele tratatelor europene, inclusiv o implicare mai mare a Parlamentului European. Trebuie să putem aplica sancţiuni eficiente, dar şi să combatem noile ameninţări hibride. Avem nevoie de o colaborare mai bună cu NATO şi cu Statele Unite, dar şi de capacităţi comune de apărare, inclusiv prin dezvoltarea industriei, tehnologiilor şi a autonomiei strategice în domeniu. Este foarte complicat să vorbim de apărarea noastră sau de sprijinirea Ucrainei, cât timp suntem divizaţi, avem un proces decizional greoi şi multe state europene se confruntă cu un deficit de armament sau nu au investit suficient în domeniu”, a declarat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

În prezenţa Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat nevoia unei prezenţe mai consistente pe flancul estic şi a solicitat un sprijin suplimentar pentru statele aflate în prima linie, făcând apel la solidaritatea europeană şi reiterând importanţa extinderii spaţiului Schengen în contextul eforturilor consistente făcute de România pentru sprijinirea Ucrainei şi Republicii Moldova.

„Trebuie să protejăm Europa şi flancul estic şi pot să vă spun că statele aflate în prima linie, statele din regiunea Ucrainei, inclusiv statul meu, România, se aşteaptă la o solidaritate europeană mai mare. Extinderea spaţiului Schengen poate facilita sprijinul oferit Ucrainei şi Republicii Moldova. Am adresat toate aceste subiecte în opinia noastră şi sperăm ca toate aceste puncte de vedere să fie luate în considerare”, a precizat eurodeputatul PSD. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.