Europarlamentarul REPER Alin Mituţa, membru în Comisia de Agricultură din Parlamentul European, reacţionează la declaraţiile ministrului Agriculturii Florin Barbu prin care acesta solicită demisia comisarului european pentru agricultură şi spune că ministrul PSD „îi ia de proşti pe fermieri şi pasează către Bruxelles responsabilitatea pentru incompetenţa sa”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Mai precis, acesta le-a promis cu pumnul în piept agricultorilor că le acordă el derogări pentru nişte condiţionalităţi de mediu (GAEC 7 şi 8 ) ştiind de la început că face promisiuni deşarte pentru că acele derogări sunt aproape imposibil de acordat din punct de vedere al legislaţiei europene. Acum, când Comisia i-a spus ce ştia deja, anume că e practic imposibil, ministrul se înfoaie şi vrea să ceară demisia comisarului pentru agricultură. Mişcarea e clasică: promite lucruri în ţară şi apoi dă vina pe Bruxelles pentru că nu te poţi ţine de ele”, a scris Alin Mituţă, luni pe Facebook.
 
El a adăugat că, pentru buna informare, regulile sunt în felul următor: articolul 148 din regulamentul 2115/2021 prevede că derogările se acordă excepţional pe un an.
 
„Ori România a avut deja derogări anul trecut, prin urmare nu mai poate avea şi anul acesta decât dacă s-ar schimba regulamentul prin vot în Comisie, Consiliu şi Parlament, o procedură complexă şi aproape imposibilă ţinând cont că mandatele instituţiilor europene sunt spre final şi nu ar mai exista fizic timp pentru o astfel de modificare (nu avem conceptul de OUG în UE)”, a completat europarlamentarul REPER.
 
„Prin urmare, în loc să paseze responsabilitatea şi să promită lucruri care nu-i stau în putere, ministrul ar face bine să găsească soluţii fezabile şi realiste pentru fermieri. Cât despre a cere demisia comisarului, va fi o bună ocazie de a face lumea să râdă la masa Consiliului”, a continuat Mituţă. 
 
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat că fermierii din Mureş i-au spus să ceară demisia comisarului european pe Agricultură, dacă nu susţine solicitarea României privind derogarea de la 4% pârloagă pe terenurile agricole iar el trebuie să ducă vocea fermierilor în Consiliul de miniştri. El a anunţat într-o postare că protestul fermierilor din Târgu Mureş se suspendă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.