Liderul PMP Eugen Tomac a declarat miercuri că această vizită la Bucureşti a ministrului austriac de Interne are loc într-un context extrem de nepotrivit şi se încadrează perfect la capitolul aflat în treabă la români, el arătând că Gerhard Karner ne spune aceleaşi minciuni ca atunci când a votat împotriva aderării României la Schengen, în decembrie. El a arătat că Austria are obligaţia să fie sinceră să spună ce urmăreşte de fapt prin acest blocaj

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Părerea mea este că această vizită de la Bucureşti are loc într-un context extrem de nepotrivit şi se încadrează perfect la capitolul aflat în treabă la români. Nu înţeleg care a fost rostul ei în condiţiile în care am văzut că Gerhard Karner ne spune aceleaşi minciuni pe care le-a rostit şi pe 8 decembrie 2022, când a votat împotriva României. Deci acest om se contrazice din nou, spunând că Austria este împotriva extinderii spaţiului Schengen dar a votat pentru intrarea Croaţiei”, a arătat Tomac în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News. 

El a precizat că faptul că cu atâta agresivitate autorităţile austriece încearcă să paseze întreaga responsabilitate pentru problema migraţiei cu care se confruntă pe plan intern, către România şi Bulgaria, trebuie respins.

”Noi nu aveam nevoie de acest mesaj spus din nou, astăzi, într-o manieră arogantă, aici la Bucureşti. Noi avem nevoie de garanţii reale şi avem suficienţi aliaţi. Din punctul meu de vedere singurul lucru care ne mai rămâne de făcut, la ora actuală, în chestiunea Schengen, este ca preşedintele Iohannis, împreună cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen şi cu Charles Michel, pe 9 iunie să pună pe ordinea de zi a Consiliului European această încălcare gravă a Tratatului UE, adică chestiunea extinderii spaţiului Schengen către România şi Bulgaria. Doar acolo mai poate fi tranşat acest subiect. Este o vizită inutilă” a arătat Tomac. 

Întrebat dacă sunt şanse să aderăm anul acesta, liderul PMP a spus: ”Eu cred că nu există nicio şansă, există disponibilitate din partea Comisiei, există multe state care ne susţin indiscutabil dar poziţia Austriei rămâne inflexibilă şi nu are nicio legătură cu spaţiul Schengen şi nici cu chestiunea migraţiei”. 

Tomac a menţionat că ”Austria are obligaţia să fie sinceră să spună ce urmăreşte de fapt prin acest blocaj”. 

”Dacă aş fi intuit ce urmăreşte cancelarul prin această umilire a României aş fi spus dar cred că are un raţionament politic foarte puternic şi evident că autorităţile noastre nu vor să ne spună de ce autorităţile austriece ne ţin la uşile UE”, a mai arătat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.