Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, marţi, că nu susţine iniţiativa legislativă prin care parlamentarii care şi-au angajat rude la cabinetul parlamentar înainte de august 2013 să scape de acuzaţiile de conflict de interese, afirmând însă că este nevoie de modificarea legii după alegerile din toamnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu susţin iniţiative din acestea singulare sau care sunt bucăţi dintr-o concepţie. La un moment dat, probabil după alegerile parlamentare, va trebui iniţiată o dezbatere serioasă pe subiectele de tipul acesta care au tot fost discutate", a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a afirmat că la aceste dezbateri ar trebui să participe Ministerul Justiţiei, societatea civilă, precum şi "oameni care se pricep, care nu pot fi bănuiţi de subiectivism" şi care pot contribui la o nouă lege privind subiecte precum conflictul de interese şi incompatibilităţile.

Doi deputaţi PSD şi unul UDMR au depus o propunere legislativă de interpretare a articolului 38 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, care se referă la interdicţia angajării rudelor de până în gradul 3 la cabinetele parlamentare, prin care să se precizeze clar că, înainte de data de 21 august 2013, nu a existat o restricţie privind angajarea acestor rude, iar legea nu se aplică retroactiv, în condiţiile în care ANI a constatat, la sfârşitul anului trecut, că 32 de foşti şi actuali parlamentari s-au aflat în conflict de interese.

Iniţiativa legislativă depusă la Parlament, săptămâna aceasta, este semnată de către deputaţii Florin Iordache, Daniel Florea şi Marton Arpad şi îşi propune interpretarea articolului 38, alineatul 11 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor.

În legea aflată în vigoare, articolul 38 se referă la  ”Birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor”, iar alineatul 11 prevede că ”membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia pana la gradul al III-lea nu pot fi angajati la respectivul birou parlamentar”.

În articolul 1 al legii de interpretare se menţionează că modificarea articolului 38, alineatul 11 din Legea 96/2006 se aplică după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Partea 1, a Legii 219/2013, din data de 5 iulie 2013, respectiv de la data de 21 august 2013.

Articolul 2 al propunerii legislative menţionează că dispoziţiile articolului 38, alineatul 11 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, aşa cum au fost modificate prin Legea 219/2013, nu se aplică retroactiv şi nu produc efecte juridice pentru actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi şi senatori înainte de intrarea în vigoare a acestor modificări. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.