Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, reacţionează la declaraţia copreşedintelui PNL Vasile Blaga, care a spus că Legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali reprezintă ”un demers populist” al lui Liviu Dragnea, social-democratul replicând că ”pedeliştii nu ştiu decât să taie pensiile şi salariile”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vasile Blaga afirmă ca susţinerea de către PSD a iniţiativei privind mărirea pensiilor aleşilor locali este un «demers populist». Este normal să gândească aşa: pedeliştii nu ştiu decât să taie pensiile şi salariile. Pentru ei, orice încercare de creştere a veniturilor oamenilor este populism. PDL, care şi-a schimbat numele în PNL, dar are aceeaşi politică din timpul guvernării Boc, promite mereu că va construi o societate de români fericiţi. Nu mâine, bineînţeles, ci peste 25-30 de ani. Până atunci, trebuie să ne sacrificăm, trebuie să tăiem venituri. Îmi pare rău, pentru noi, lucrurile stau cu totul altfel. PSD este un partid responsabil, care ştie să guverneze, dar şi să răsplătească munca şi să crească nivelul de trai al românilor”, susţine Dragnea, într-un comunicat de remis sâmbătă News.ro. 

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, vineri seară, că nu este de acord cu Legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali, susţinând că aceasta reprezintă ”un demers populist” al lui Liviu Dragnea ”de a-şi mai fenta încă o data colegii”.

“Este un demers populist al lui Dragnea, ca să îşi amăgească primarii. Dumneavoastră ştiţi foarte bine că prima lege a fost declarată în integralitate neconstituţională pe două teme mari. Prima dată, Guvernul a spus indicaţi sursa. Să spunem că Guvernul zice că are bani, dar apare a doua temă importantă: a spus Curtea nu puteţi face partajări între diferitele categorii de aleşi. Dacă în primul caz discutăm de câteva zeci de mii, 16-18.000 de foşti şi actuali primari, în a doua categorie sunt sute de mii de oameni - consilieri locali şi judeţeni. În jur de 43 - 44.000 sunt aleşi în fiecare an. Hai, că se mai şi schimbă din când în când. Deci din acest punct de vedere nu se va aplica niciodată. Va avea aceeaşi soartă, doar că este un demers populist al lui Dragnea, de a-şi mai fenta încă o data colegii: Ia uite domnule, eu ma zbat pentru voi, dar, vedeţi, nu vrea Curtea Constituţională şi Guvernul”, a afirmat Vasile Blaga.

Întrebat dacă este normal ca parlamentarii să aibă pensii speciale, Blaga a răspuns: ”Nu este deloc normal, este în aceeaşi situaţie. Nu este normal să aibă nimeni, să ne înţelegem bine. Noi nu suntem de acord cu pensii speciale decât pentru structurile de forţă şi pentru armată. Aşa cum este în toată Europa cu excepţia Olandei”.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că este păcat că PSD manipulează primarii printr-o asemenea lege în pragul alegerilor locale.

În 26 februarie, Curtea Constituţională arăta, în motivarea deciziei de neconstituţionalitate a Legii pensiilor aleşilor locali, că aceasta discriminează între diferitele categorii de aleşi locali, excluzând, de exemplu, consilierii locali şi judeţeni, şi nu precizează clar sursa de finanţare.

Potrivit motivării judecătorilor Curţii Constituţionale, legea încalcă prevederile Legii fundamentale "întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate cu privire la natura juridică" a acestei indemnizaţii pentru limită de vârstă, dar nici cu privire la beneficiarii prevederilor şi a modului de stabilire a cuantumului ei. Mai mult, discriminează între diferitele categorii de aleşi locali, nefiind acordată tuturor celor care ocupă funcţii de conducere la nivel local, în baza votului cetăţenilor, astfel încât apare o "inegalitate nepermisă de tratament juridic între aleşii". Nu în ultimul rând, legea stabileşte cheltuieli bugetare fără stabilirea unei surse de finanţare reale.

CCR nu a reţinut însă şi critica Guvernului potrivit căreia această lege intră în categoria celor cu efecte de retroactivitate.

CCR arată că legea nu este discriminatorie dacă se aplică unei categorii precum cea a aleşilor locali, având în vedere că aceşti pot beneficia de drepturi în virtutea faptului că au fost aleşi direct sau indirect de către cetăţeni. Cu toate acestea, judecătorii susţin că nu pot fi făcute diferenţieri în cadrul aceleiaşi categorii de beneficiari, în sensul că primarii şi viceprimarii să primească acest drept, dar consilierii locali - aleşi tot de către cetăţeni - nu.

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională pe 26 decembrie cu privire la Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. CCR a admins, parţial, sesizarea Guvernului pe data de 20 ianuarie şi a decis că această lege este neconstituţională.

Potrivit acestei legi, aleşii locali vor beneficia de o indemnizaţie pentru limită de vârstă, calculată pentru un maximum de trei mandate, ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară. Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensie şi se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.