Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că este important să existe un Regulament de funcţionare a coaliţiei de guvernare cu ALDE, iar după fiecare întâlnire va exista un mini proces verbal cu minută, deoarece în USL au existat multe discuţii care ulterior au fost uitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Toate coaliţiile politice, cel puţin în România au avut aşa ceva. Cu mulţi ani înainte erau regulamente şi protocoale foarte detaliate care s-au dovedit că erau prea grele, prea complicate, dar un regulament este necesar. Am stabilit de după alegeri să facem lucrul ăsta, au fost şi alte evenimente. Cei de la ALDE s-au oferit să o să facă ei draftul de regulament”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că, potrivit Regulamentului, vor exista întâlniri săptămânale.

„L-am finalizat astăzi, ne-am uitat pe el după-amiază, a mai suferit modificări. Este important să avem în acel Regulament două chestiuni la care am ţinut toţi, şi anume: să ne vedem săptămânal că sunt decizii politice care trebuiesc luate, care trebuie puse în practică în Parlament în principal, dar de care trebuie să ţină seamă şi Guvernul”, a explicat liderul social-democraţilor.

Liviu Dragnea a afirmat că, la finalul fiecărei întâlniri a coaliţiei, va exista un mini proces verbal cu minută deoarece este bine pentru „memoria instituţională”.

„De asemenea, aceste întâlniri sunt utile şi pentru prim-ministru, atât pentru funcţionarea Guvernului, cât şi pentru sprijinul de care are nevoie în Parlament, să ne informeze cu ce proiecte legislative urmează să vină în Parlament. De asemenea, să existe după fiecare întâlnire un mini proces verbal cu minută pentru că în USL am avut multe întâlniri care după câteva luni de zile, o parte din ce se discuta acolo era uitat. Şi e bine şi pentru memoria instituţională”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Referitor la deciziile Guvernului, Liviu Dragnea a spus că va exista „libertate totală pentru prim-ministru şi Guvern”, în condiţiile în care este vorba despre programul de guvernare.

Liderul PSD a mai precizat că social-democraţii vor decide până marţi cine vor fi cele cinci persoane care vor face parte din forul de conducere al coaliţiei de guvernare, una dintre acestea fiind premierul Sorin Grindeanu. „Nu e obligatoriu ca cele cinci persoane să fie pe veci aceleaşi”, a conchis Liviu Dragnea. 

Noul regulament de funcţionare al coaliţiei, dat publicităţii luni, are opt articole şi reglementează raporturile dintre ALDE şi PSD şi modul în care sunt luate deciziile. Regulamentul prevede că toate deciziile luate la nivelul coaliţiei sunt obligatorii pentru organizaţiile judeţene ale partidelor semnatare.

Fiecare partid îşi va desemna câte cinci membri ai forului de coordonare a coaliţiei. Articolul 5 stipulează consemnarea deciziilor în procesele verbale. ”Procesele verbale de şedinţă sunt semnate de cei trei preşedinţi, preşedintle PSD, respectiv copreşedinţii ALDE. Orice decizie luată fără a fi trecută în procesele verbale şi semnate de cei trei preşedinţi este lovită de nulitate”, se arată în articolul 6. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.