Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, după Comitetul Executiv al PSD, că a luat act de anunţul primului-ministru că îşi va prezenta demisia şi că toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile. De fapt, pe parcursul conferinţei de presă, el a avut declaraţii contradictorii legate de demisia premierului Sorin Grindeanu, spunând, după ce a anunţat că a luat act de demisia acestuia, că a înţeles că Grindeanu va demisiona pe Facebook. De asemenea, liderul PSD a spus că premierul a anunţat că va demisiona cu condiţia ca preşedintele Iohannis să anunţe că premierul va fi de la PSD. S-a decis şi că orice membru PSD care intră într-un Guvern care nu mai are susţinerea partidului îşi pierde calitatea de membru, a mai spus el, precizând că joi va discuta cu colegii de la ALDE, pentru a stabili o propunere pentru funcţia de prim-ministru. LiderulPSD a mai spus că liderii coaliţiei vor trimite în această seară sau joi dimineaţă o adresă oficială prin care îl informează pe preşedintele Klaus Iohannis privind decizia legată de retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 23:42 Dragnea: Joi convocăm un nou CExN pentru a stabili noua propunere de premier pe care să i-o înaintăm preşedintelui Iohannis

„Mâine ( joi – n.r.), noi intenţionăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Naţional ca să discutăm şi împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată preşedintelui Iohannis”, a anunţat preşedintele PSD.

Liderul social-democraţilor a susţinut că „nu se mai poate vorbi de un guvern pentru că toţi miniştrii şi-au dat demisia”. La remarca presei care i-a spus că, potrivit Constituţiei, premierul este în funcţie până când îşi va da demisia sau va fi demis prin moţiune de cenzură, Liviu Dragnea a spus: „Şi constituţional şi politic vorbind, eu sper ca domnul Sorin Grindeanu să nu se agaţe de această procedură pentru că nu mai are guvern. Noi am mai adoptat o decizia astăzi, la sugestia unor colegi, prin care s-a decis orice membru PSD care ar intra într-un guvern care nu mai are susţinerea PSD, îşi pierde calitatea de membru”.

Liderul PSD a susţinut că este vorba „de un cabinet care nu mai are membri şi de un prim-ministru care speră să ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au şi dat sprijinul politic”.

UPDATE 23:32 Dragnea: În anii trecuţi au fost păstrate guverne care au ruinat sau care riscau să ruineze ţara

”Este poate o acţiune în premieră când un partid are curajul să-şi facă această radiografie la şase luni de guvernare pentru că nu cred că ceea ce s-a mai întâmplat în anii trecuţi în România când, din diverse motive politice subiective au fost păstrate guverne care au ruinat ţara sau care riscau să ruineze ţara”, a declarat Liviu Dragnea.

”S-a lucrat la un document şi nu s-a lucrat uşor, n-a fost o acţiune uşoară sau simplă, care să ne arate unde suntem şi, foarte important, să luăm decizia corectă şi să stabilim şi calea de urmat şi cum putem recupera întârzierile”, a mai spus el.

UPDATE 23:27 Dragnea: Analiza nu se termina neapărat cu demiterea sau demisia lui Grindeanu. N-a mai aşteptat deciziile şi a plecat

Liviu Dragnea a explicat că prima parte a şedinţei a fost ocupată cu evaluarea Guvernului, apoi ar fi urmat să se discute şi măsurile care trebuie luate, însă Sorin Grindeanu nu a aşteptat acest moment.

"Am făcut şi o pauză în Comitetul Executiv Naţional, după atâtea ore era nevoie de o oarecare pauză, aşteptând ca în partea a doua a CExN, după ce mulţi colegi şi-au spus punctele de vedere şi premierul, după ce s-a prezentat raportul de evaluare şi o serie de miniştri, şi împreună să găsim care este cea mai bună soluţie. Din păcate, când a început a doua parte, prim-ministrul nici măcar nu a aşteptat să ne îndreptăm către un vot, care putea să fie într-un fel sau altul, care putea să cuprindă, aşa cum se intenţiona, un pachet atât de măsuri administrative, cât şi care să cuprindă nişte înlocuiri în Guvern", a explicat Dragnea.

Şeful PSD a precizat că nu era vorba "neapărat de demisia prim-ministrului sau demiterea" lui.

"Eu am condus această întâlnire şi am descurajat orice intenţie de a se escalada un conflict şi le-am cerut colegilor mei în tot timpul desfăşurării acestei întâlniri să nu se discute cu patimă, pentru că este nevoie să facem o analiză foarte serioasă", a afirmat Dragnea.

El a precizat că, "din păcate", Grindeanu nu a mai aşteptat să se ia nicio decizie şi a părăsit şedinţa, anunţând că va demisiona din funcţie cu condiţia ca preşedintele Iohannis să numească tot un premier PSD.

UPDATE 23:25 Dragnea: Abordarea lui Grindeanu în privinţa condiţionării lui Iohannis pentru desemnarea premierului e incorectă şi necinstită

„Prima dată domnul Sorin Grindeanu a spus că va respecta decizia CEx-ului, dar nu a mai rămas în sală să vadă care este acea decizia, dar că îşi va da demisia, o va pune pe Facebook a spus sau o va publica şi că i-o va trimite preşedintelui Klaus Iohannis doar dacă preşedintele Iohannis confirmă că va pune prim-ministru de la PSD”, a afirmat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a mai spus că abordarea premierului Sorin Grindeanu este „necinstită şi incorectă”. „În ceea ce priveşte condiţionarea preşedintelui Iohannis, cred că este o abordare incorectă şi necinstită din partea domnului Grindeanu pentru că preşedintele României, în opinia mea, nu poate fi condiţionat şi cred că este un joc din care sper să iasă, spunând în acelaşi timp că va respecta decizia Comitetului Executiv Naţional şi practic trebuie să respecte şi decizia colegilor de la ALDE”, a subliniat Liviu Dragnea.

Liderul PSD şi-a exprimat încrederea că preşedintele Klaus Iohannis va ţine cont de noua propunere a coaliţiei în privinţa desemnării noului premier.

„Preşedintele Iohannis nu cred că nu va ţine seamă de o propunere a coaliţiei, pentru că eu sunt  absolut convins că am depăşit perioada de după alegeri şi preşedintele Iohannis, ca şi noi, nu intenţionează să genereze sau să provoace o criză politică”, a conchis Liviu Dragnea. 

UPDATE 23:22 - Dragnea: Nu o să mai facem greşelile pe care le-am făcut cu actualul Guvern

”N-o să mai facem greşelile pe care le-am făcut când s-a format actualul Guvern”, a declarat Liviu Dragnea întrebat ce garanţii are că următorul guvern nu va eşua.

Liderul PSD a mai spus că o evaluare nu poate crea o criză politică, ci responsabili de crearea unei crize sunt cei care nu înţeleg că nu mai sunt susţinuţi politic şi că subiectul se poate încheia dacă sunt organizate consultări la Cotroceni.

”O evaluare nu poate crea o criză politică. O evaluare este un act obligatoriu şi un act responsabil. Faptul că această evaluare a generat foarte multă teamă într-o anumită parte nu este problema noastră. O criză politică poate apare dacă cei care au fost numiţi politic nu înţeleg că tot politic nu mai sunt susţinuţi. Din punctul nostru de vedere mâine se poate închide acest subiect, dacă vor fi consultări la Cotroceni”, a spus Liviu Dragnea.

Întrebat în ce măsură îşi asumă răspunderea pentru eşecul guvernului Grindeanu, aşa cum a promis la învestirea acestuia, Dragnea a spus că şi-a asumat deja răspunderea prin evaluarea pe care a făcut-o Executivului.

”Răspunderea pentru acest guvern a fost exact decizia de a face această evaluare. Atunci când nominalizezi, atunci când susţii împreună cu tot partidul şi cu o coaliţie un guvern pleci de la ideea că acei oameni sunt oameni responsabili şi care au capacitate şi putere de muncă să pună în practică un program de guvernare. Asta a fost o acţiune preventivă. Am preferat să facem această evaluare astăzi când încă se pot recupera toate întârzierile. Dacă o făceam peste trei sau patru luni putea să fie prea târziu pentru România. Este foarte simplu”, a susţinut liderul PSD.

UPDATE 23:20 - Tăriceanu: E o discrepanţă între percepţia pozitivă asupra Guvernului şi realitate. Retragerea sprijinului nu e capriciu

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că decizia de retragere a sprijinului politic pentru Sorin Grindeanu nu este un "capriciu" al coaliţiei, având în vedere slabele performanţe ale Guvernului, şi a explicat că există o "discrepanţă" între percepţia publică majoritară, care este "pozitivă" faţă de Executiv, şi realitate.

Şeful ALDE a afirmat că analiza coaliţiei asupra Guvernului a dus la nişte concluzii nedorite, dar care au arătat "o slabă performanţă a actualului Executiv".

"Suntem conştienţi că există o discrepanţă majoră între percepţia publică generală şi probabil majoritară legată de performanţa Guvernului şi a prim-ministrului şi realitate. Percepţia publică părea să fie una mai degrabă pozitivă asupra activităţii Guvernului şi premierului, dar această analiză (...) relevă o situaţie care devine mai mult decât preocupantă", a spus Tăriceanu.

UPDATE 23.02 - Dragnea: Îi trimitem lui Iohannis o adresă oficială privind deciziile noastre; sunt convins că va avea o abordare înţeleaptă

”Împreună cu colegii din coaliţie am redactat o adresă oficială către preşedintele României care va fi trimisă în noaptea asta sau cel târziu mâine dimineaţă prin care îl informăm oficial despre deciziile noastre”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă este sigur că şeful statului va desemna pentru postul de premier noua propunere făcută de către PSD-ALDE, Dragnea a răspuns: ”Nu cred că preşedintele Iohannis nu va ţine seama de o propunere a coaliţiei, nu cred că preşedintele nu intenţionează să genereze şi să provoace o criză politică (...) Sunt absolut convins să preşedintele va avea o abordare înţeleaptă”.

Dragnea a relatat că, după prezentarea evaluării modului în care au fost îndeplinite măsurile din programul de guvernare şi după ce au vorbit o parte dintre miniştri şi premierul Sorin Grindeanu, a fost luată o pauză, urmând ca în a doua parte să fie discutate soluţii, dar premierul a părăsit şedinţa.

Potrivit liderului PSD, în partea a doua, ar fi trebuit ca membrii CExN să găsească împreună cea mai bună soluţie.

"Din păcate, nu a mai aşteptat să ne îndreptăm către un vot, care putea cuprinde un pachet de măsuri administrative, cât şi nişte înlocuri în Guvern, nu neapărat demisia sau demiterea premierului. Am condus această întâlnire şi le-am cerut colegilor mei să nu se discute cu patimă. Din păcate, premierul nu a mai aşteptat nicio decizie, ne-a transmis că îşi dă demisia cu condiţia ca preşedintele Iohannis să numească un premier PSD şi că îl putem şi exclude că nu îl mai interesează",  a mai spus Dragnea.

Ulterior, el şi-a nuanţat declaraţiile.

"Prima dată a zis că va aştepta decizia CEx, dar apoi am înţeles că îşi va da demisia pe Facebook. A doua intervenţie a fost că, din moment ce eu l-am propus prim-ministru, eu trebuie să demisionez", a afirmat liderul PSD.

Întrebat dacă este sigur că Grindeanu a demisionat, el a spus: "Nu am de unde să fiu, doar v-am spus ce am discutat. În schimb, nu prea mai vorbim de un Guvern, toţi miniştrii şi-au dat demisia".

"Toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile înaintea Comitetului Executiv Naţional al PSD, cu o singură excepţie, ministrul Comunicaţiilor, care este plecat din ţară şi care va trimite demisia pe e-mail. De asemenea, am luat act de anunţul primului-ministru că îşi prezintă demisia. PSD este pregătit, împreună cu ALDE, să formeze un nou guvern", a adăugat Dragnea.

Referindu-se la raportul de evaluare prezentat, el a precizat că documentul a arătat că "direcţia este bună, numai că ritmul de implementare este destul de scăzut".

O altă constatare a fost că nu au fost încă adoptate măsuri care trebuiau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Referindu-se la membrii Cabinetului, a spus că uniii nu au luat deloc în serios provgramul de guvernare, nu au reuşit să se scoordoneze, nu au reuşut să stabilească relaţii care să fluidizeze circuitul documentelor între ministere.

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD a început miercuri, la ora 16.00.  Miniştrii, cu excepţia câtorva, şi-au prezentat în şedinţă disponibilitatea de a demisiona, dacă partidul le va cere, ei având demisiile scrise pe masă, potrivit unor surse social-democrate. Evaluarea Guvernului Grindeanu, prezentată în şedinţa CExN, a arătat că au fost îndeplinite doar 50 de măsuri, dintr-un total de aproape 400, concluziile raportului arătând că Executivul nu a înţeles "viziunea" programului de guvernare, nu a strâns sprijin popular, nu a comunicat suficient şi, printre altele, nu a venit cu un program de sărbătorire a Marii Uniri în 2018. 

CITEȘTE ȘI UPDATE - Premierul Grindeanu i-a cerut demisia lui Dragnea, în şedinţa CEx, şi a spus că el demisionează doar dacă Iohannis anunţă că numeşte premier tot de la PSD - surse

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, şi a spus că el demisionează din fruntea Guvernului doar dacă preşedintele Klaus Iohannis anunţă că desemnează un premier tot de la PSD, au declarat pentru News.ro surse din partid. Premierul le-a spus mai social-democraţilor reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional că l-au ”trezit” pe preşedintele Klaus Iohannis cu OUG 13, iar acum vor să îi dea Guvernul şi i-a întrebat de ce vor să facă acest lucru. Premierul a plecat de la şedinţă după circa patru ore şi jumătate, urmând să facă declaraţii la Palatul Victoria.

PSD îi reproşează lui Grindeanu neînţelegerea programului de guvernare şi lipsa măsurilor "revoluţionare"

Evaluarea Guvernului Grindeanu, prezentată miercuri în şedinţa CExN, arată că au fost îndeplinite doar 50 de măsuri, dintr-un total de aproape 400, concluziile raportului arătând că Executivul nu a înţeles "viziunea" programului de guvernare, nu a strâns sprijin popular, nu a comunicat suficient şi, printre altele, nu a venit cu un program de sărbătorire a Marii Uniri în 2018.

Raportul de evaluare arată că doar 13% din angajamentele din programul de guvernare au fost îndeplinire, respectiv 50, 27% au fost îndeplinite parţial, respectiv 107, iar 60% sunt neîndeplinite, respectiv 236.

Printre neîmplinirile imputate Guvernului se numără realizarea codului economic, reducerea TVA de la 20% la 18%, maximum 50 de taxe, informatizarea şi interoperabilitatea instituţiilor care percep taxe, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru angajaţii statului, credite fără dobândă pentru tineri, impozite 0% pentru venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună pentru salariaţi, redevenţe, impozit pe venit de 10%, reducerea contribuţiilor, plan de raţionalizare a cheltuielilor publice, lista neagră a firmelor care nu respectă contractele cu statul, transferul ELCEN în patrimoniul Capitalei.

Unele dintre aceste măsuri aveau termen de implementare ianuarie 2018, precum reducerea TVA de la 20%, la 18%.

Concluziile raportului arată deficienţe în mai multe capitole, precum lipsa coordonării între ministere / ministere-prim-ministru, neînţelegerea viziunii programului, ritm de implementare precar a măsurilor prezentate în programul de guvernare, lipsa unui control strict, zilnic, al implementării măsurilor din partea persoanei desemnate de către coaliţie să conducă echipa ministerală, nereuşită în asigurarea suportului din partea aparatului de specialitate pentru adoptarea unor măsuri noi / revoluţionare, abandonarea în totalitate a aplicării principalelor măsuri de reformă, întârzieri majore în implementarea calendarului de investiţii, adoptarea unor măsuri contrare celor din programul de guvernare, senzaţia de abandonare a luptei cu marea evaziune, comunicarea incompletă a motivelor pentru care s-au luat unele măsuri, dar şi a ţintelor urmărite, inexistenţa unei strategii de dezvoltare a principalelor sectoare / motoare economice, opacitatea în derularea actului guvernamental, neprezentarea la timp a unui program vizând sărbătorirea Marii Uniri, incapacitatea atragerii suportului societăţii pentru sprijinirea proiectelor majore ale coaliţiei, neprezentarea publică a situaţiei existente la preluarea mandatului.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Premierul Grindeanu i-a cerut demisia lui Dragnea, în şedinţa CEx, şi a spus că el demisionează doar dacă Iohannis anunţă că numeşte premier tot de la PSD - surse

Majoritatea miniştrilor Guvernului Grindeanu, dispuşi să demisioneze la cererea PSD; aceştia şi-au scris demisiile - surse

Miniştrii Guvernului Grindeanu, cu excepţia câtorva, şi-au prezentat în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional disponibilitatea de a demisiona, în cazul în care partidul le va cere acest lucru, aceştia având demisiile scrise pe masă, au declarat surse social-democrate pentru News.ro.

CExN a început de aproape două ore, iar la acest moment fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov citeşte raportul de evaluare al activităţii miniştrilor.

Liderii PSD urmează să decidă dacă retrag sprijinul politic Guvernului în întregimea sa sau dacă va exista o largă remaniere.

Dragnea: Comitetul Executiv decide dacă Sorin Grindeanu mai poate fi premier; 60% din măsuri nu sunt îndeplinite

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că membrii CExN trebuie să decidă dacă Sorin Grindeanu mai poate fi premier, în condiţiile în care 60% din măsurile prevăzute în programul de guvernare nu au fost îndeplinite, în timp ce altele au fost realizate „parţial”.

Chestionat dacă Sorin Grindeanu mai poate fi premier, în condiţiile în care 60% din măsuri sunt neîndeplinite, Liviu Dragnea a spus că "asta trebuie să decidă tot CExN”.

”Din păcate, trebuie să ne asumăm tot”, a completat liderul social-democraţilor.

Preşedintele PSD a susţinut că nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinite din programul de guvernare, fiind „un procent serios” şi de măsuri realizate "parţial”.

"Nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinte, e şi un procent serios de măsuri îndeplinite parţial pe care nu le putem bifa la cele îndeplinite. Asta este situaţia, mie cel puţin nu mi-a fost uşor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu e Guvernul nostru, este Guvernul României”, a conchis Liviu Dragnea.

Dragnea: Eu nu am cerut şi nu cer demisiile nimănui

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, înaintea CEx, că el nu a cerut şi nu cere demisiile nimănui, că nu este certat cu premierul Sorin Grindeanu şi că nu este vorba despre ”probleme personale”, între ei fiind ”ţara”.

"Eu n-am spus...Eu n-am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici vreunui ministru, este un act de voinţă al fiecăruia, dar asta spune ceva. O să discutăm şi despre aceste demisii în CExN suntem intr-o situaţie nu foarte confortabilă , dar în acelaşi timp nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze exact ca până acum”, a spus Liviu Dragnea.

Întrebat în continuare despre demisiile miniştrilor şi a premierului, liderul PSD a replicat: ”Dar de ce trebuie să discutăm neapărat de asta?”.

El a susţinut că CEx va face ”o analiză riguroasă pe cifre a raportului de evaluare”.

CITEȘTE ȘI Dragnea: Eu nu am cerut şi nu cer demisiile nimănui

Şedinţa CExN al PSD a început

Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au venit separat la sala unde are loc şedinţa social-democraţilor, preşedintele PSD oprindu-se iniţial la grupul ALDE din Camera Deputaţilor, unde se desfăşoară şi şedinţa liderilor Alianţei Liberalilor şi Democraţilor.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat în această dimineaţă, la Palatul Victoria, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că nu i s-a cerut în mod direct demisia de către liderul PSD, Liviu Dragnea, ci voalat, însă alţii i-au cerut acest lucru în mod direct. El a ţinut însă să precizeze că nu va demisiona şi că se aşteaptă la ”o execuţie publică”.

Soarta guvernului urmează să fie tranşată de liderii PSD, în contextul în care mai mulţi membri ai partidului sunt nemulţumiţi de activitatea Executivului şi de întârzierea aplicării unor măsuri din programul de guvernare. Potrivit unor surse politice, doar miniştrii Agriculturii, Muncii şi Internelor ar fi trecut evaluarea făcută de liderii PSD, procesul de evaluare fiind finalizat în cursul zilei de luni.

Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD decid care este calea de urmat în condiţiile refuzului lui Sorin Grindeanu de a demisiona din funcţia de prim-ministru. În consecinţă, trebuie să se decidă drumul de urmat: fie Grindeanu rămâne premier în fruntea unui Cabinet remaniat, fie se încearcă forţarea plecării sale prin retragerea sprijinului politic sau prin moţiune de cenzură. Prim-ministrul Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea au evitat să aibă poziţii publice în ultimele două zile, ei având întâlniri cu lideri ai partidului pentru a găsi o cale de mijloc în rezolvarea situaţiei tensionate dintre formaţiune şi Guvern.

Totuşi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, înaintea CEx, că el nu a cerut şi nu cere demisiile nimănui, că nu este certat cu premierul Sorin Grindeanu şi că nu este vorba despre ”probleme personale”, între ei fiind ”ţara”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.