Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), anunţă, pe Facebook, joi, că Guvernul Romaniei a taiat la jumătate suma promisă a fi alocată, încă din anul 2019, pentru proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Fritz scrie că a văzut astăzi că ”politica nu are cultură”. El a anunţat ca Timişoara a primit o alocare de 53 milioane de lei pentru proiecte de infrastructură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dominic Fritz scrie pe Facebook, că Timisoarei i s-a promis peste 100 milioane de lei.
 
”Ştirea zilei de azi pentru Timişoara e că Guvernul României a tăiat la jumătate finanţarea promisă în 2019 Municipiului Timişoara pentru infrastructura culturală a Capitalei Europene a Culturii. Poftim, cultură! De la peste 100 de milioane de lei promişi în 2019, am ajuns azi, cu şase luni înainte de începerea programului Capitalei Culturale, la o alocare de doar 53 de milioane de lei. În baza promisiunilor Guvernului României, Primăria Timişoara a pornit lucrări de investiţii la infrastructura culturală, asumate în dosarul de candidatură: centrul multicultural de pe Mărăşeşti, transformarea în centre culturale a fostelor cinematografe: Victoria (lucrare finalizată anul ăsta, fără niciun leu primit încă), Timiş, Studio, Dacia şi Centrul pentru Artă, Tehnologie şi Experiment MultipleXity. Lucrări de peste 190 de milioane de lei, care vor fi gata anul acesta şi anul viitor şi pentru care Guvernul s-a angajat cu o Ordonanţă de Urgenţă în 2019 că va sprijini aceste investiţii ale oraşului cu 105 milioane de lei”, a scris Fritz.
 
Doinic Fritz notează că Guvernul s-a răzgândit şi a tăiat banii la jumătate pentru şantierele primariei. 
 
”Asta până astăzi, când s-a răzgândit şi a tăiat banii la jumătate pentru şantierele Primăriei, în schimb a suplimentat generos fondurile pentru Consiliul Judeţean Timiş la 32 de milioane de lei pentru nişte şantiere inexistente: la Castelul Huniade nu se lucrează, la Biblioteca Judeţeană nu se lucrează, la Muzeul Satului nu se lucrează. Astăzi, am văzut că politica nu are cultură. Promisiunile Guvernului s-au schimbat după mici interese politicianiste locale. Noi vom duce la bun sfârşit aceste investiţii pentru anul Capitalei Culturale, la fel ca pe celelalte asumate din alte finanţări: Turnul de Apă din Iosefin sau centrele culturale din Freidorf şi Kuncz”, scrie Fritz.
 
Primarul municipiului Timisoara dă asigurări că anul Capitalei Culturale va fi un succes.
 
”Indiferent cine mai bagă băţul prin gard, îl asigur că nu vom rata această şansă uriaşă pentru oraş şi pentru România. Anul Capitalei Culturale va fi un succes. Nu am nicio îndoială de asta. Pentru că energia miilor de timişoreni care sunt deja implicaţi în acest proiect va împinge lucrurile înainte, indiferent de piedicile meschine ale unor politicieni de moment. Măcar sumele pentru susţinerea evenimentelor culturale organizate de operatori culturali nu au fost tăiate. În plus faţă de cei 75 milioane de lei pe care îi punem la bătaie din bugetul local pentru programul cultural de anul acesta şi din 2023,  Ministerul Culturii va susţine, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, proiecte culturale cu 33 de milioane de lei”, scrie Fritz.
 
Guvernul României a alocat joi 136 milioane de lei pentru proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii. 
 
Astfel, pentru programe culturale Primaria Timişoara, prin Centrul de Proiecte, a primit 33.300.000 lei, iar Consiliul Judeţean Timiş, prin Centrul de Cultură şi Artă, a primit suma de 18.679.000 lei.
 
Pentru proiecte de infrastructură, Consiliul Judeţean Timiş primeşte 32.033.00 lei, iar Primăria Timişoara – în limita sumei de 52.926.000 lei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.