PSD a câştigat detaşat alegerile parlamentare, obţinând un scor de 45,71% din voturi la Senat şi 45,55% la Camera Deputaţilor, potrivit rezultatelor parţiale anunţate de Biroul Electoral Central. Astfel, social-democraţii vor asigura guvernarea României, ei angajându-se în programul de guvernare, printre altele, să mărească pensiile şi salariile, să elimine impozitul pe venit pentru mai multe categorii de salariaţi şi să construiască spitalul republican „Carol Davila”, alături de alte opt unităţi sanitare regionale cu specific de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PSD promite pensii şi salarii mărite, TVA şi CAS, reduse

Social-democraţii doresc înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii al României (FDSI), acesta urmând să fie sursă de finanţare pentru cele mai mari investiţii pe care PSD le doreşte în următorii patru ani.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Programul de guvernare al PSD prevede majorarea salariului minim brut de la 1.250 lei la 1.750, până în 2020. De asemenea, punctul de pensie ar urma mărit de la 871,1 lei la 1.400.

Potrivit PSD, impozitul pe venit ar urma să devină 10% de la 1 ianuarie 2018, pentru venituri mai mari de 24.000 lei anual, iar pentru cele mai mici de 24.000 de lei anual va fi eliminat.

De asemenea, impoziul pe venit va fi eliminat, de la 1 ianuarie 2017, pentru pensionarii care au mai puţin de 2.000 de lei brut pe lună, taxa fiind redusă la 10 % pentru cei care depăşesc 2.000 de lei brut pe lună. Totodată, pensionarii ar urma să nu mai plătească contribuţiile la sănătate.

Începând cu 2018, impozitul pe venit va fi eliminat pentru mai multe categorii de salariaţi, precum medici, artişti, scriitori, jurnalişti, notari, contabili care au venituri din activităţi independente de până la 24.000 lei anual. De această măsură ar urma să beneficieze şi cabinetele individuale, PFA-urile şi DDA-urile.

PSD mai promite că impozitarea veniturilor obţinute de persoanele fizice din chirii, arendă, dobânzi, cedare de bunuri ar urma să fie reduse la 10%, în timp ce CASS va fi eliminat.

De asemenea, ponderea contribuţiilor sociale plătite de salariaţi urmează să scadă la 35%.

În programul de guvernare al PSD se mai precizează că CAS-ul se va reduce cu 1,3%, contribuţiile pentru sănătate (CASS) scad cu 0,7%, în timp ce contribuţiile pentru şomaj, risc de accidente şi creanţe salariale vor fi eliminate.

Social-democraţii mai doresc eliminarea impozitului pentru transferul proprietăţilor cu o valoare mai mică sau egală cu 200.000 de lei şi scăderea acestuia la 3% pentru cele cu o valoare mai mare de 200.000 lei.

Nu în ultimul rând, TVA general va fi scăzut, începând cu 2018, de la 20% la 18%, TVA pentru vânzarea de locuinţe va fi eliminat la 1 martie 2017, în timp ce TVA-ul pentru publicitate va fi redus de la 20% la 9% începând cu luna martie 2017.

Totodată, impozitul pe terenul agricol va fi de 0%, iar dacă terenul va fi nelucrat doi ani consecutiv proprietarii vor trebuie să plătească 100 de lei/ha începând cu 1 ianuarie 2018.

Social-democraţii promit eliminarea, începând cu 2018, a impozitului pe terenuri agricole lucrate şi impozit zero pentru tractoare şi utilaje agricole.

De asemenea, centrele de cercetare – dezvoltare vor fi scutite de la plata impozitului pe o perioadă de zece ani, în timp ce microîntreprinderile care au până la nouă angajaţi vor plăti un impozit de 1%.

PSD mai doreşte să elimine, de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe autoturisme (cc <1.600 cm cubi), motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci şi autovehicule de transport.

Totodată, social-democraţii intenţionează să asigure 75% din cheltuielile cu chiria şi utilităţile (maxim 900 de lei/lună) pentru cei care îşi găsesc un loc de muncă la mai mult de 50 de km faţă de domiciliu. De această măsură ar urma să beneficieze doar familiile ale căror venituri sunt sub 5.000 de lei pe lună.

PSD mai promite, în programul de guvernare, că tinerii cu vârste de până la 26 de ani, care urmează o şcoală profesională, sunt studenţi sau angajaţi, vor primi credite în valoare de 40.000 de lei pentru cursuri, chirii sau avans de casă, cu dobânda subvenţionată integral de către stat şi garantarea a 80% din valoarea creditului.

„Pacientul, prima prioritate a reformei din Sănătate. Viaţa este nepreţuită”

PSD promite, în programul de guvernare, construirea, până în 2020, a Spitalului Republican „Carol Davila”, care va dispune de peste 2.500 de paturi, echipamente performante şi institute de cercetare. De asemenea, unitatea sanitară va cuprinde o Universitate de Medicină şi Farmacie, o zonă rezidenţială pentru personalul medical, hoteluri pentru însoţitorii personalului medical, terenuri de sport, parc, zonă de agrement, creşă şi grădiniţă.

De asemenea, social-democraţii mai doresc construirea a opt spitale regionale care vor avea 1.000 paturi, 10 clinici, echipamente performante şi un institut de cercetare.

PSD promite dotarea fiecărui spital judeţean cu echipamente de imagistică moderne, echipamente pentru analizele de laborator şi paturi pentru arşi (6-10 paturi).

Sistemul de salarizare al medicilor urmează să fie revizuit, astfel că, de la 1 ianuarie 2018, un medic rezident ar urma să aibă un salariu brut de 1.200 de euro, un medic specialist gradul V clinic — 2.650 de euro, un medic primar gradul V clinic — 3.377 euro, în timp ce un medic primar gradul V ATI urgenţă va câştiga 3.600 euro.

Totodată, asistenţii medicali ar urma să aibă parte de o creştere de salarială de sută la sută, infirmierii un salariu lunar de 2.150 lei, iar angajaţii cu studii superioare — 2.250 lei.

Totodată, impozitul pe venit va fi zero pentru fiecare medic, indiferent de nivelul salariului pe care îl are.

Potrivit programului de guvernare al PSD, bugetul Sănătăţii este construit pentru acoperirea integrală a nevoilor sistemului sanitar, urmând să ajungă, în 2020, la 6,4% din PIB.

„Sprijinirea fermierilor români”

PSD doreşte ca subvenţiile pentru fermieri să fie plătite la 15 octombrie în avans, iar restul să fie plată regulară în perioada 1 decembrie – 31 martie, măsură de care ar urma să beneficieze 950.000 de fermieri români şi care va duce la scăderea costului de producţie cu 10%.

Social-democraţii mai promit refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii, dezvoltarea sistemului anti-grindină şi de creştere a precipitaţiilor şi creşterea absorbţiei fondurlor europene.

Direcţiile de guvernare ale PSD

# Mai mulţi români în clasa de mijloc;

# Cetăţenii să beneficieze cu adevărat de creşterea economică: salarii mai mari, servicii medicale de calitate, educaţie de top, pensii cinstite;

# Eliminarea a 102 taxe nefiscale;

# Sprijinirea fermierilor pentru a nu mai importa alimentele pe care românii le pun pe masă;

# Reindustrializare, locuri de muncă bine plătite în companii româneşti puternice;

# 1 SRL gratuit, 1 leu capital social, o zi pentru înfiinţarea unei firme, cont bancar gratuit, e-semnătură gratuită;

# România start-up - sprijinirea tinerilor, pentru a îi convinge că viitorul lor este aici acasă;

# Creşterea anuală cu 20% a numărului de firme existente şi creşterea competitivităţii;

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că a vorbit la telefon cu premierul Dacian Cioloş, căruia i-a cerut să amâne mai multe măsuri fiscale care, potrivit actualului Cod Fiscal, ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2017.

Astfel, social-democraţii intenţionează să reducă TVA de la 20% la 18%, dar din 2018, în timp ce eliminarea taxei pe stâlp şi a accizei suplimentare pe carburanţi ar trebui realizată doar după ce Guvernul se asigură că măsura se va reflecta în preţuri şi nu în majorarea profiturilor companiilor.

Potrivit liderului PSD, premierul Dacian Cioloş i-a transmis câteva intenţii de a adopta acte normative care să proroge aplicarea unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie.

"Ne-am auzit de ieri (n.r. luni) şi am convenit ca astăzi să avem o discuţie. Mie mi s-a părut o abordare responsabilă din partea premierului, chiar am apreciat asta. Dincolo de supărarea firească generată de rezultatul alegerilor, a arătat că este interesat ca România să nu intre într-un derapaj economic anul viitor, ţinând cont şi de programul nostru de guvernare prezentat în campanie. Mi-a solicitat, mi-a prezentat, mi-a transmis câteva intenţii de a adopta acte normative în guvern, ordonanţe care să proroge aplicarea unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie, cu care am fost de acord”, a afirmat Liviu Dragnea.

Concret, scăderea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2017 ar urma să fie anulată, dar Liviu Dragnea promite o scădere şi mai mare, la 18%, de la 1 ianuarie 2018,

De asemenea, taxa pe construcţii speciale urma să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia agriculturii. Codul Fiscal actual, aprobat în 2015, prevedea şi eliminarea accizei suplimentare tot de la 1 ianuarie 2017.

Guvernul a reacţionat în urma afirmaţiilor lui Liviu Dragnea şi a precizat că, în convorbirea telefonică avută cu acesta, premierul Dacian Cioloş nu a spus că acceptă propunerile liderul PSD de prorogare a unor termene din Codul Fiscal, ci doar că ia notă şi analizează.

Totodată, prim-ministrul şi-a exprimat speranţa că PSD îşi va respecta promisiunile de campanie şi programul de guvernare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.