Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat joi, într-un comunicat de presă, că revizuirea negativă a estimărilor Comisiei Europene privind deficitul bugetar s-a făcut pe baza unor proiecte de lege care încă sunt în dezbatere, iar legea salarizării unitare nu trebuie privită separat când se calculează impactul asupra deficitului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La începutul anului am fost criticaţi că majorăm salariile şi scădem taxele, că astfel de măsuri nu ar fi sustenabile şi vor crea dezechilibre economice. Noua evaluare a Comisiei Europene subliniază că avem o creştere economică solidă ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală şi de majorare a salariilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al PSD.

Adrian-Marius Dobre a ţinut să sublinieze faptul că revizuirea negativă a estimărilor Comisiei Europene privind deficitul bugetar s-a făcut pe baza unor proiecte de lege care încă sunt în dezbatere şi care „nu pot fi analizate separat”.

Social-democratul a mai spus că „legea salarizării unitare care va aduce într-adevăr multe creşteri salariale nu trebuie privită separat când se calculează impactul asupra deficitului bugetar”.

„Sunt elemente complementare, cum ar fi creşterea salariului minim, creşterea salariilor în mediul privat, măsuri de combatere a muncii la negru sau limitarea utilizării abuzive a contractelor de muncă parţiale. Toate acestea vor aduce venituri suplimentare la bugetul de stat care vor compensa impactul bugetar al legii salarizării unitare”, a completat Adrian Dobre.

Purtătorul de cuvânt al PSD a susţinut că datele prezentate recent de Institutul Naţional de Statistică cu privire la evoluţiile din primul trimestru confirmă că „programul de guvernare începe să pună economia în mişcare”.

„INS a publicat datele pentru primul trimestru care arată că la începutul acestui an am avut cea mai accelerată creştere a cifrei de afaceri din industrie, respectiv 10,9%. Asta înseamnă că avem o creştere economică sănătoasă, care poate genera locuri de muncă şi care ne oferă motive de a privi cu optimism evoluţiile economice din acest an”, a conchis Adrian Dobre. 

România va înregistra o creştere economică solidă în 2017, de 4,3%, susţinută de relaxarea fiscală şi creşterile salariale, se arată în raportul de primăvară al Comisie Europene.

Totodată, proiectul legii salarizării unitare generează riscuri semnificative pentru estimările fiscale, potrivit Executivului UE.

Comisia anticipează că România va înregistra în 2017 o creştere economică de 4,3%, cu 0,1 puncte procentuale sub estimarea inclusă în raportul de ţară publicat în februarie. Pentru 2018, Comisia a menţinut prognoza la un avans al PIB de 3,7%.

De asemenea, Comisia se aşteaptă ca deficitul bugetar să atingă în acest an 3,5% din PIB, indicatul fiind cu 0,1 puncte sub cel anticipat anterior, de 3,6%. În cazul deficitului bugetar structural, Comisia prognozează că acesta va atinge 3,9% în 2017 şi 4% în 2018.

În pofida creşterii solide a PIB, raportul dintre datorii şi PIB va creşte de la 38% din PIB în 2015 la 40,9% în 2018. ”Proiectul salarizării unitate implică un risc semnificativ pentru estimările fiscale, cu un posibil impact de -2% din PIB în 2018”, se arată în raport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.