Consilierului prezidenţial pentru Securitate Naţională Ion Oprişor a participat la cea de-a treia ediţie a reuniunii în format trilateral România-Polonia-Turcia pe probleme de securitate şi apărare care s-a desfăşurat, joi la Varşovia, transmite Administraţia Prezidenţială. Principalele teme abordate au vizat cooperarea la nivel trilateral România-Turcia-Polonia, precum şi la nivelul NATO, situaţia de securitate de pe Flancul Estic al Alianţei şi implicaţiile acesteia la nivel regional şi euroatlantic, pregătirea Summitului NATO care se va desfăşura în iulie, la Vilnius. Au fost discuţii şi despre migraţie, terorism şi despre securitatea cibernetică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul reuniunii, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Ion Oprişor, a subliniat importanţa consultărilor trilaterale în dezvoltarea relaţiilor de cooperare dintre România, Polonia şi Turcia şi pentru întărirea securităţii şi stabilităţii Flancului Estic al Alianţei, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Referindu-se la crizele generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, consilierul prezidenţial a subliniat consecinţele acesteia la nivel regional, european şi global, în special în domeniile securităţii, energiei şi siguranţei alimentare şi a accentuat necesitatea menţinerii solidarităţii comunităţii internaţionale pentru Ucraina, mai indică sursa citată. Din această perspectivă, eforturile României, Poloniei şi Turciei de a ajuta Ucraina au fost semnificative.

Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională a evidenţiat, totodată, sprijinul pe care România l-a acordat refugiaţilor de război ucraineni, precum şi contribuţia la facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene prin infrastructura terestră şi navală a ţării noastre.

În ceea ce priveşte Summitul NATO de la Vilnius, consilierul prezidenţial Ion Oprişor a subliniat că acesta reprezintă un moment important de reconfirmare a unităţii şi solidarităţii aliate, dar şi de marcare a unor progrese în implementarea deciziilor substanţiale adoptate la Summitul aliat de la Madrid, conform sursei menţionate.

Totodată, a accentuat necesitatea ca România, Polonia şi Turcia să se coordoneze strâns în pregătirea reuniunii de la Vilnius pentru întărirea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic.

În încheierea intervenţiei sale, consilierul prezidenţial a arătat cât de relevantă este susţinerea de către Aliaţi a partenerilor vulnerabili, în special a Republicii Moldova, pentru depăşirea dificultăţilor cu care se confruntă şi creşterea rezilienţei, mai precizează sursa amintită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.