Sociologul Vasile Dîncu, candidat al PSD la alegerile europarlamentare, a afirmat, referindu-se la incidentul din Slovacia unde premierul a fost împuşcat, că pericolul va exista întotdeuna, dar şi-a exprimat speranţa că în România nu vor exista astfel de evenimente. El apreciază că extremismul din România este ”mai degrabă unul de declaraţii, de telefoane, poze” şi nu are o latură violentă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

La emisiunea Insider Electoral de la Prima TV, Vasile Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, dacă dezbinarea din societatea românească poate să ducă la tragedii similare cu cea din Slovacia, el răspunzând că sunt două faţete ale acestei probleme, însă a subliniat că are speranţa că în România astfel de incidente nu vor avea loc.

”Aş răspunde prin două faţete ale aceleiaşi probleme. În primul rând, pericolul va exista întotdeuna în asemenea situaţii pentru că, din punct de vedere sociologic, ştim că asemenea, evenimente neaşteptate, produc de regulă un fel de imitaţie socială. În sociologie este cazul sinuciderilor, când se mediatizează puternic o sinucidere sau o tentativă de sinucidere a unui adolescent, urmează - o demonstrează câteva lucrări importante din sociologie din ultima vreme - chiar o epidemie. Devin zeci de cazuri de genul acesta. Asta este partea reală. Întotdeuna acest pericol poate exista, mai ales că există nu numai organizaţii care pot să  facă asta, dar există lupi singuratici, aşa cum se spune, care pot să ajungă la soluţii de genul acesta. Şi dacă văd că soluţia există, poate exista un fenomen de imitaţie”, a declarat Vasile Dîncu.

Social-democratul a subliniat că nu există o societate fragmentată în România.

”Speranţa mea, însă, este a doua faţetă, că la noi nu se va întâmpla acest lucru sau este puţin probabil să se întâmple din mai multe puncte de vedere. În primul rând, în societatea noastră există un minim de consens care a pornit în 1995, când s-au stabilit cele două ţinte (...) UE şi NATO. Aceste lucruri nu sunt contestate nici de cei mai revoluţionari dintre cei care accentuează atitudinile extreme. În al doilea rând, în societatea noastră nu există, chiar dacă e o societate fragmentată, nu există crevase foarte mari între categorii sociale, între regiuni, între categorii de vârstă. În general, în afară de o polarizare care este între tineri şi vârstnici, în ceea ce priveşte votul, dar nu este una care să fie violentă, nu avem o mare polarizare”, a mai declarat Dîncu.

Acesta susţine că ”există o polarizare, în schimb, în cazul maghiarilor din Transilvania, care au fost transformaţi de Orban într-un fel de membrii ai unei comunităţi marginale, naţiunea maghiară”.

”Şi de aici s-a născut un fel de paralelism etnic. Dincolo de asta, aş avea alte argumente care spun, e adevărat, a scăzut foarte mult încrederea în politicieni, dar în toţi politicienii. Nu există unii care să fie salvatorii de la patria, cum zic italienii. Sunt toţi o apă şi un pământ. Unii sunt iubiţi de 10 la sută din populaţie, 15 la sută, dar  nimeni nu are aura de salvator pe care să îl urmăm şi numele căruia să zicem să facem violenţe. La cei din extrema dreaptă mă refer. Au existat exemple care au declanşat violenţe. Nu vorbesc de cea de la Sarajevo care până la urmă a declanşat Primul Război Mondial, chiar dacă tensiunea era. Era numai bricheta care a fost aprinsă în benzinărie, de fapt”, a subliniat Dîncu.

 

El a precizat că nici în perioada comunistă nu a existat o dizidenţă foarte mare în România, aşa cum s-a întâmplat în Polonia sau Ungaria.

”Noi, nici în perioada comunistă nu am avut o dizidenţă foarte puternică, cum au avut alte ţări, Polonia, Ungaria sau alte ţări. Asta înseamnă că şi extremismul nostru de acum ar putea fi mai degrabă un extremism de cartin, adică unul de declaraţii, de telefoane, poze. Nu cred într-o asemenea alternativă, deşi va trebui să ne păzim de asta şi să facem mai multe lucruri aici, nu numai faptul că  întărim securitatea liderilor”, a adăugat Dîncu.

Premierul slovac Robert Fico a fost rănit prin împuşcare cu patru gloanţe, fiind spitalizat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.