Liderul USR PLUS Iaşi, deputatul Cosette Chichirău, susţine că Iaşiul figurează cu un singur proiect în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru că Primăria Iaşi nu a întocmit proiecte, ci doar machete ”fluturate” de edilul Mihai Chirica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cosette Chichirău a scris marţi pe Facebook că Iaşiul nu apare decât cu un singur proiect în cadrul PNRR, respectiv o bretea rutieră de câţiva kilometri, pentru că Primăria nu a întocmit proiecte majore pentru oraş.

”Da, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, numele Iaşiului apare într-un singur proiect, respectiv o bretea rutieră de la Iaşi până la Leţcani care va face legătura cu viitoarea autostradă A8. Atât s-a putut obţine din toate machetele fluturate în campanie de către Mihai Chirica. Proiecte încropite într-un program informatic, fără studii de fezabilitate şi fără documentaţia tehnică şi aprobările necesare”, afirmă liderul USR PLUS Iaşi, Cosette Chichirău.

Ea afirmă că regula impusă de Uniunea Europeană pentru obţinerea finanţărilor a fost ca toate proiectele să aibă avizele obţinute până în primăvara anului 2022.

”Cum asta nu se poate întâmpla, întrucât studiile pentru proiectele promise nu au fost finalizate, niciun proiect mare nu a fost acceptat în Plan pentru Iaşi. Clujul, în schimb, va beneficia de finanţare pentru metrou, tren metropolitan, centură metropolitană, o bucată de autostradă şi cale ferată. Toate acestea s-ar fi putut obţine şi pentru Iaşi dacă aveam un primar pentru cetăţeni”, spune deputatul USR PLUS, Cosette Chichirău.

Potrivit liderului local USR PLUS, Iaşul va concura la proiectele mici, finanţate din fondul de rezilienţă pentru localităţi, pentru care s-a alocat suma de patru miliarde de euro la nivel naţional.

”Aşa se întâmplă într-un oraş în care principalele preocupări ale primarului sunt protejarea averilor lui şi ale cumetrilor săi. În loc de proiecte, avem parte de dosarele penale ale primarului şi de o imagine foarte proastă ca oraş. Iaşiul nu mai poate continua cu gazon şi pavele. Iaşiul trebuie să fie un pol industrial al Europei, un centru cultural şi creativ de rang internaţional şi un oraş al sportivilor. Vrem dezvoltare economică prin parcuri industriale şi reprezentare la Bruxelles, vrem reducerea poluării şi soluţii pentru trafic, digitalizare, servicii sociale eficiente, autobuze şcolare şi infrastructură culturală. Pe scurt, vrem civilizaţie de secolul 21. Pentru asta, avem nevoie şi de un primar de secol 21”, adaugă liderul USR PLUS Iaşi, deputatul Cosette Chichirău.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.