Deputatul PNL Antoneta Ioniţă face apel la adoptarea în regim de urgenţă a iniţiativei prin care gărzile medicilor sunt considerate vechime în muncă, proiect pe care l-a depus în Parlament de anul trecut şi care a fost respins de Senat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Încă un medic a murit, în timp ce făcea gardă, la un centru de permanenţă din judeţul Bihor, mărind lista tristă a celor aproape 50 de medici care şi-au găsit sfârşitul în gardă sau din cauza suprasolicitării. Nu munca alături de pacient omoară prematur un medic în România, ci instabilitatea şi lipsa de predictibilitate legislativă şi fiscală, birocraţia excesivă, presiunile de tot felul, dar şi lipsa de respect şi de recunoaştere. Medicii, în special cei tineri, au preferat să plece, iar cei care au rămas trebuie să facă faţă unui număr tot mai mare de gărzi. Activitatea excesivă duce la apariţia sindromului de suprasolicitare, iar un medic epuizat este oricând pasibil să greşească un diagnostic sau să prescrie un tratament nepotrivit”, afirmă deputatul PNL într-un comunicat.

Antoneta Ioniţă menţionează că, în România, gărzile medicilor nu sunt considerate vechime în muncă, aşa că a iniţiat încă de anul trecut modificarea Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, astfel ca gărzile medicilor să fie luate în calculul pensiei. Potrivit calculelor realizate de asociaţii profesionale, un medic efectuează patru gărzi pe lună şi acumulează peste 2.000 de gărzi în decursul activităţii. Aceasta echivalează cu aproximativ 15 ani de muncă pe care autorităţile refuză să le ia în considerare. Modificarea legislativă ar permite ca medicii care au efectuat gărzi să beneficieze, la cerere, de pensionare anticipată, în cuantum direct proporţional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, femeile, şi de 60 de ani, bărbaţii, precizează sursa citată. 

Iniţiativa a intrat în dezbaterea Senatului unde, în ciuda avizelor favorabile a mai multor comisii, a fost respinsă şi a ajuns la Camera Deputaţilor, în luna martie 2019.

„De atunci, s-a pierdut prin sertare, deşi două comisii au dat deja avizul favorabil. De aceea, fac apel la domnii deputaţi Sorin Lazăr, preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Florin Buicu, preşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie, Florin Halici, preşedintele Comisiei juridice, să ia în dezbaterea comisiilor acest proiect de act normativ şi să avizeze favorabil, iar Comisia pentru muncă şi protecţie socială condusă de Adrian Solomon, care este comisie raportoare, să susţină modificarea legislativă. Fac apel la toţi colegii deputaţi să trateze demersul cu responsabilitate faţă de miile de medici români care aşteaptă o reparaţie şi să deblocăm dezbaterea. Solicit premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea şi ministrului Muncii, Marius Budăi să se implice în acest demers, astfel încât iniţiativa să devină o prioritate pentru majoritatea parlamentară. Orice tergiversare poate duce cu gândul că medicii decedaţi în gardă sunt victime ale cinismului şi nepăsării PSD”, încheie deputatul PNL.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.