Reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, Alexandru Muraru, a anunţat că a sesizat procurorul general şi ministrul de Interne, după ce la o biserică din Vaslui i s-au adus elogii mareşalului Antonescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul Alexandru Muraru afirmă, vineri, într-un comunicat de presă, că, în urmă cu câteva zile, la Biserica "Sf. Parascheva" din municipiul Vaslui a avut loc o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război, apoi i s-au adus elogii acestuia.

El consideră că ceea ce s-a întâmplat în lăcaşul de cult vasluian este "o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acţiune ilegală şi incalificabilă".

"Întreaga acţiune, desfăşurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislaţia în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii '40, un întreg plan de exterminare a populaţiei evreieşti. Atrag atenţia că ceea ce s-a întâmplat în lăcaşul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acţiune ilegală şi incalificabilă", afirmă Alexandru Muraru.

El spune că a sesizat ministrul de Interne şi procurorul general, dar şi prefectul judeţului, pentru a fi făcute investigaţii în acest caz

"Deşi este cunoscut faptul că Biserica «Sf. Parascheva» din municipiul Vaslui ar fi o «ctitorie» a mareşalului Ion Antonescu, este obligatoriu să abandonăm definitiv paradigma comemorării criminalilor de război sau a legionarilor care au rămas în istorie pentru sângeroasele masacre şi pogromuri şi să procedăm, în schimb, la comemorarea victimelor acestora. Încercarea de reabilitare a unuia dintre cei mai mari criminali din istoria României nu trebuie tratată cu superficialitate sau ignorată. Aceasta este o acţiune incalificabilă şi incompatibilă cu eforturile pe care le-a făcut România în ultimii 20 de ani în materia protejării victimelor Holocaustului, a prevenirii şi combaterii negării Holocaustului sau a încercărilor de reabilitare a criminalilor de război", susţine deputatul liberal Alexandru Muraru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.