Liderul deputaţilor USR-PLUS Ionuţ Moşteanu şi parlamentarul Silviu Dehelean au făcut o solicitare către Biroul permanent al Camerei în care au cerut sancţionarea deputatului AUR Dan Tanasă care i-a insultat, după şedinţa plenului de săptămâna trecută în care a fost adoptat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. „Apreciem că a avut loc o încălcare sancţionabilă a eticii şi deontologiei parlamentare, reglementată în dispoziţiile legale anterior menţionate, şi apreciem că este imperios necesară sancţionarea deputatului Dan Tanasă. Consider că lipsa unei sancţiuni va avea un efect încurajator pentru reiterarea unui astfel de comportament grobian, motiv pentru care vă înaintez spre soluţionare prezenta sesizare”, arată textul cererii. Conducerea Camerei a decis trimiterea solicitării la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi care va decide măsurile care se impun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Supun atenţiei dumneavoastră faptul că în data de 24.03.2021, după şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, în momentul în care ministrul Justiţiei, Stelian Ion, alături de vicepremierul Dan Barna, făcea declaraţii cu privire la etapa legislativă în care de află proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, mai mulţi parlamentari AUR l-au admonestat, vociferând împotriva proiectului de lege şi adresând ministrului Justiţiei mai multe reproşuri. În acest context, în momentul în care mai mulţi deputaţi USR-PLUS au încercat să îl calmeze, deputatul Dan Tanasă s-a angajat într-o dispută verbală cu deputatul USR-PLUS Ionuţ Moşteanu. Deşi domnul Moşteanu s-a adresat acestuia într-o manieră politicoasă şi civilizată, folosind pe tot parcursul discuţiei pronumele de politeţe «dumneavoastră», domnul Tanasă i-a adresat o serie de expresii cu caracter ofensator. (...) Ţinând cont de toate temeiurile de fapt şi de drept invocate, apreciem că a avut loc o încălcare sancţionabilă a eticii şi deontologiei parlamentare, reglementată în dispoziţiile legale anterior menţionate, şi apreciem că este imperios necesară sancţionarea deputatului Dan Tanasă. Consider că lipsa unei sancţiuni va avea un efect încurajator pentru reiterarea unui astfel de comportament grobian, motiv pentru care vă înaintez spre soluţionare prezenta sesizare”, arată solicitarea formulată de Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean. 

Deputatul AUR Dan Tanasă a avut o dispută pe holurile Parlamentului, după plenul de miercurea trecută al Camerei unde a fost adoptat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. Acesta i-a spus deputatului USR-PLUS Silviu Dehelean că este un „păduche”, iar liderului deputaţilor USR-PLUS i-a transmis că este un „zero barat”.

„Că ce mă, păduche? Cum adică vii tu spre mine să mă ameninţi? Bă, dispari de aici! Nu auzi ce spun? Marş mă de aici. Îţi ordon să dispari din faţa mea. Nu mai strica aerul. Îţi ordon să faci paşi înainte! Domnul deputat a venit spre mine, m-a ameninţat. Eu cum trebuia să reacţionez?”, i-a replicat  Dan Tanasă lui Silviu Dehelean, pe holurile Parlamentului.

Unui alt parlamentar al USR-PLUS, deputatul AUR i-a spus că este „papagal”.

„Băi papagalule, stai acolo că stai bine. Să stai acolo ca prostul, că stai foarte bine şi te bag eu în seamă când vreau. Voi l-aţi dat afară din USR pe singurul care a făcut ceva în ţara asta, pe Nicuşor Dan, ca să umpleţi partidul de securişti, de băieţi cu CV-uri fabricate, de băieţi care put de la o poştă a securişti şi l-aţi dat afară pe Nicuşor Dan”, i-a transmis Tanasă.

Acesta a avut cuvinte şi pentru Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR-PLUS: „Eşti un zero barat. Am acasă, Moşteanule, şosete găurite care sunt mai valoroase decât eşti tu. Nu ai făcut absolut nimic în viaţa ta şi te-ai trezit deputat. Deci nu mai vorbi tu de George Simion, pentru că pe lângă George Simion eşti un zero barat, eşti un nimeni în drum”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a declarat, referitor la subiect, că va propune sancţiunile care se impun atunci când există comportamente care încalcă Regulamentul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.