Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul care aduce modificări Legii Concurenţei. USR a acuzat că PSD-PNL-UDMR acaparează încă o instituţie importantă pentru buna funcţionare a statului român şi anume Consiliul Concurenţei, iar dacă propunerea legislativă va fi adoptată dde către Senat în aceeaşi formă, atunci partidul va sesiza CCR. „Printre modificările aduse - creşte de la 7 la 11 numărul de membri ai Consiliului Concurenţei şi a fost eliminat criteriul înaltei competenţe profesionale în domeniul concurenţei pentru numirea în funcţie”, au explicat reprezentanţii USR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea aflată în procedură de reexaminare are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii concurenţei 21/1996, propunându-se, în principal, stabilirea unei noi modalităţi de organizare şi funcţionare a Consiliului Concurenţei, inclusiv din perspectiva numirii membrilor şi a personalului acestei autorităţi, precum şi măsuri care vizează modul de constituire şi utilizare a veniturilor aferente Consiliului Concurenţei.

„Sub bagheta lui Iohannis, PSD şi PNL capturează o instituţie critică pentru buna funcţionare a statului român. Dacă la PSD mă aşteptam să folosească o lege de pe vremea lui Dragnea ca să pună mâna pe această instituţie în două zile, mă întreb cum au putut vota colegii de la PNL, alături de care am sesizat Curtea Constituţională, în 2020, pe această mizerie de lege. Azi, în cârdăşie cu PSD, au votat ca să pună încă o instituţie la picioarele lui Ciolacu. Consiliul Concurenţei trebuie să rămână independentă, nu să devină bâta politică a unei coaliţii vremelnic la putere”, a afirmat Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR şi vicepreşedinte al USR, potrivit comunicatului de presă al partidului.

„Prin votul de astăzi, PSD şi PNL şi-au făcut cadouri înainte de Crăciun. În primul rând, cresc numărul de membri ai Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care ne-au tot spus cum va strânge statul cureaua. Apoi, vin şi schimbă regulile în timpul jocului, astfel încât actualii membri să poată fi daţi la o parte. Probabil că mai au nişte guri de hrănit, posturile sunt deja negociate, împărţite, şi este grabă mare să fie ocupate. Ipocrizia este maximă la PSD şi PNL. Acum un an, când USR spunea că trebuie să existe reguli pentru ca membrii Comitetului de reglementare al ANRE să poată fi revocaţi, să nu stea pe viaţă în funcţii, liderii PSD şi PNL spuneau că s-ar afecta autonomia, independenţa instituţiei. La Consiliul Concurenţei nu e vorba de autonomie, independenţă?”, a adăugat Cristina Prună, deputat USR şi membru în Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor.

Sursa citată mai spune că PSD şi PNL au scos de la naftalină un proiect PSD din 2017 şi l-au modificat pe repede-înainte, luni seara, în comisiile juridică şi pentru industrii, astfel încât să fie votat, tot pe repede-înainte, în şedinţa de plen de marţi.

Printre modificările aduse: creşte de la 7 la 11 numărul de membri ai Consiliului Concurenţei şi a fost eliminat criteriul înaltei competenţe profesionale în domeniul concurenţei pentru numirea în funcţie.

USR a depus amendament pentru păstrarea criteriului înaltei competenţe deoarece, în caz contrar, legea va permite oricărei persoane cu studii juridice sau economice, dar fără experienţă în domeniul concurenţei sau al ajutoarelor de stat să devină membru al Consiliului Concurenţei, mai indică sursa menţionată.

Majoritatea PSD-PNL-UDMR a respins, însă, amendamentul USR.

„Practic, coaliţia lui Nicu şi Marcel repetă scenariul de la Curtea de Conturi, când a modificat legea pentru a-l putea pune în funcţie pe Niculae Bădălău. «Competenţa» baronului PSD de Giurgiu au văzut-o toţi românii, culminând cu trimiterea acestuia în judecată pentru trafic de influenţă şi dare de mită”, a conchis sursa amintită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.