Parlamentul României afirmă, în declaraţia comună adoptată de plenul reunit al celor două Camere, că declanşarea invaziei ruse in noaptea de 23 spre 24 februarie 2022 este un atentat la vieţile şi destinele cetăţenilor ucraineni care şi-au dorit să poată exercita un drept fundamental în orice democraţie, respectiv dreptul de a-şi alege propria cale şi că Legislativul României reafirmă sprijinul ferm pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei.”Considerăm că Federaţia Rusă trebuie să suporte consecinţele acestui act profund ilegal”, mai spune Parlamentul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Declaraţia comună a celor două Camere a fost citită, în timpul şedinţei, de deputatul grupului minorităţilor, Nicolae-Miroslav PETREŢCHI, reprezentantul Uniunii ucrainenilor din România, aflat la Sighetul Marmaţiei, în judeţul Maramureş. 
 
Proiectul Declaraţiei a fost adoptat cu 339 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi două abţineri. Deputatul USR  Iulian Lorincz a precizat, după vot, că a făcut o cerere de rectificare la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru votul înregistrat greşit privind Declaraţia Parlamentului României cu privire la situaţia din Ucraina.
 
”Este evident că am susţinut întodeauna cauza ucraineană. Alături de colegii mei vom susţine în continuare ca Ucraina să primească toate ajutoarele posibile din partea României”, a spus el. 
 
Parlamentarii care s-au abţinut la vot au fost Diana Şoşoacă şi Mihai Ioan Lasca. 
 
În Declaraţia comună, Parlamentul României condamnă cu fermitate agresiunea armată masivă a Federatiei Ruse asupra Ucrainei, precedată de recunoasterea de către Federatia Rusă a „independenţei" autoproclamatelor entităti separatiste din Donetk si Luhansk, părţi componente ale Ucrainei.
 
”Respingem cu hotărâre un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relaţiilor internaţional şi ordinea actuală de drept internaţional şi cerem oprirea imediată, integrală şi necondiţionată a agresiunii militare şi retragerea tuturor forţelor ruse din Ucraina”, se precizează în Declaraţia Parlamentului”, se precizează în Declaraţia comună citită în plenul reunit. 
 
Potrivit documentului, ”declanşarea invaziei ruse in noaptea de 23 spre 24 februarie 2022 este un atentat la vieţile şi destinele cetăţenilor ucraineni care şi-au dorit să poată exercita un drept fundamental în orice democraţie, respectiv dreptul de a-şi alege propria cale”.
 
”Poporul ucrainean, victima acestei agresiuni de neimaginat în secolul XXI, a ales în mod suveran drumul spre Europa, spre comunitatea de valori europene şi euroatlantice şi a mandatat în acest sens autorităţile ucrainene legitime şi democratic alese. Ucraina este în aceste zile pedepsită pentru alegerea sa suverană. România a susţinut constant şi ferm alegerile poporului ucrainean - decizia Summitului NATO de la Bucureşti din 2008 si faptul că Parlamentul României a fost primul din UE care a ratificat Acordul de Asociere a Ucrainei la UE find doar două exemple grăitoare dintre multele demersuri de sustinere din partea ţării noastre pentru aceste alegeri ale Ucrainei”, spun aleşii. 
 
În Declaraţie se afirmă că ”agresiunea rusă aruncă Europa într-o eră care nu ar mai fi trebuit trăită niciodată de actualele generaţii”.
 
”Federatia Rusă doreşte rescrierea istoriei şi reimpărţirea lumii în sfere de influenţă. Considerăm că acest act de agresiune făţişă reprezintă o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor de drept internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federatia Rusă, prevăzute inclusiv de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă,
Memoradumul de la Budapesta şi Actul Fondator NATO-Rusia”, se precizează în document.
 
Parlamentul României ”atrage atenţia asupra faptului că, din nou, au fost încălcate suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, inviolabilitatea frontierelor acestui stat, respectiv principiul nerecurgerii la folosirea forţei în relaţiile internaţionale”.
 
”Amintim faptul că în această perioadă se împlinesc opt ani de la anexarea ilegal a Republicii Autonome Crimea şi a orasului Sevastopol, iar Federaţia Rusă continuă în prezent seria de acte de agresiune neprovocate şi nejustificate, încălcând astfel brutal principiile fundamentale ale dreptului internaţional”, spun parlamentarii românii.
 
”Considerăm că Federaţia Rusă trebuie să suporte consecinţele acestui act profund ilegal. Solicităm Preşedintelui României şi Guvernului României să continue să susţină cu fermitate în cadrul forurilor internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană şi NATO, adoptarea unor sancţiuni cu impact major pentru Federatia Rusă. Parlamentul României reafirmă solidaritatea deplină cu Ucraina şi cu poporul ucrainean, confruntat cu agresiunea Federatiei Ruse. Parlamentul României reafirmă şi in acest context susţinerea puternică pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi pentru aspiraţiile sale legitime de integrare in NATO şi UE”, cere Parlamentul.
 
În declaraţie se mai afirmă că ”orientarea dorită de Ucraina este rezultatul deciziilor autorităţilor alese legitim şi democratic şi se bucură de un larg si durabil sprijin popular, iar România a susţinut constant eforturile Ucrainei de consolidare a unei societăti inclusive şi diverse, cu contribuţia tuturor cetătenilor ucraineni”.
 
”Reamintim faptul că in Ucraina trăieşte o numeroasă comunitate etnică românească, care contribuie la bogătia şi diversitatea societăţii ucrainene şi reprezintă o solidă punte de legătură între ţările noastre. Membrii comunităţii etnice românesti au fost şi sunt cetăteni loiali şi fideli ai Ucrainei, care îşi înteleg obligaţiile care le revin prin acest statut. În egală măsură, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni ai Ucrainei, au asteptări fireşti şi legitime ca drepturile lor să fie pe deplin respectate. Parlamentul României exprimă convingerea că avansarea Ucrainei pe calea reformelor democratice, a statului de drept şi a apropierii de Europa va facilita împlinirea plenară a tuturor acestor deziderate”, se precizează în declaraţie.
 
Parlamentul României reafirmă sprijinul ferm pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei, mai precizează Legislativul în Declaraţia comună. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.