Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că propuneri privind salarizarea personalului didactic nu se regăsesc în legea propusă de minister pentru că acestea vor fi cuprinse în viitoarea lege a salarizării unitare. Ligia Deca dă asigurări că există ”angajamentul politic” pentru ca grilele de salarizare în învăţământ să pornească de la nivelul salariului mediu pe economie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Angajamentul politic pentru ca grila să plece de la salariul unui debutant care să fie salariul mediu pe economie, angajamentul politic rămâne. Coaliţia s-a angajat ca acesta să fie punctul de plecare pentru salariile dascălilor, însă s-au ridicat îngrijorări de ordin tehnic, de tehnică legislativă, spunându-se că în elaborare se află legea salarizării unitare care include toate grilele pentru toate sectoarele publice şi nu putem avea prevederi paralele în legi speciale, existând un risc de neconstituţionalitate. În opinia mea, e mai puţin important în ce lege trecem această garanţie, important este să avem acea creştere pe care noi am şi calculat-o pentru fiecare poziţie didactică”, a afirmat Ligia Deca, întrebată, la TVR Info, de ce au fost scoase din proiectul legii educaţiei prevederile legate de salarizare.
 
Ea a explicat că, recent, împreună cu sindicatele, au fost stabilite grile de salarizare care prevăd creşteri medii de 60% ale salariilor din sistem.
 
Proiectul prevede bursă pentru absolvenţii de masterat didactic şi ”rezolvă nedreptăţi” din sistem, cum ar fi salariile directorilor care, în unele cazuri, sunt mai mici decât ale unor profesori.
 
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, ministrul Educaţiei a spuse că propunerile pe care ministerul le va formula vor fi ca să nu fie luate sume de la Educaţie. 
 
”Nu putem tăia de la Educaţie, dacă vrem un viitor sustenabil”, a argumentat ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.